Hiseni od Nemačke tražio koordinaciju između Berlina, Vašingtona i Pariza

Kosovski koordinator za dijalog, Skender Hiseni, poručio je predstavnicima Nemačke da dijalog treba da dobije novi dinamiku i bude ubrzan što je, prema njegovom viđenju, moguće jedino uz koordinaciju Berlina, Pariza i Vašingtona.

Hiseni je boravio juče u Berlinu gde se sastao sa Matijasom Lutenbergom (Matthias Luttenberg), direktorom Odjeljenja za bilateralne odnose sa zemljama centralne i istočne Evrope i centralne Azije i predstavnicima nemačkog Ministarstva spoljnih poslova – ambasadorom Makaelom Sibertom i (Michael Siebert) i Kristijanom Hulman (Christiane Hullman), direktorkom Odeljenja za zapadni Balkan.

Hiseni je u objavi na Fejsbuku rekao da je sa predstavnicima nemačkih institucija govorio o dijalogu i pojedinim specifičnim aspektima dijaloga sa ciljem da se on „struktuira i ubrza“.

„Ceneći opredeljenost EU i trud njenog specijalnog izaslanika Lajčaka u rundama razgovora koji se odvijaju u Briselu, istakao sam da bi dijalog trebalo da poprimi novu dinamiku kako ne bi trošili dragoceno vreme“, napisao je Hiseni.

Kako ne bi došlo do odlaganja rasprave o sveobuhvatnom sporazumu o međusobnom priznavanju i normalizaciji između Kosova i Srbije, potrebna je koordinacija tri centra moći u Evropi i SAD.

„To se može postići samo direktnim i koordiniranim učešćem i podrškom trougla, Berlin, Pariz, Vašington kako bi se pomoglo Kosovu i Srbiji da postignu sporazum o normalizaciji i da se međusobno priznaju“, njegova je poruka Berlinu.

Potpisivanje takvog sporazuma „garantuje uspeh dijaloga i posledično dugoročnu stabilnost i istinski duh saradnje na Zapadnom Balkanu“, poručio je još.

S druge strane, na oba sastanka prenesena je jasna poruka da su Nemačka i kancelarka Merkel i dalje snažno posvećeni procesu dijaloga i snažno podržavaju pravedan, stabilan i sveobuhvatan sporazum.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.