Hil sa Vučićem: Podržavamo inicijativu Otvoreni Balkan i spremni smo da pomognemo u njenom razvoju

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

Sjedinjene Američke Države podržavaju inicijativu Otvoreni Balkan, poručio je danas ambasador SAD u Beogradu, Kristofer Hil, na sastanku sa predsednikom Srbije, saopštilo je Predsedništvo.

Aleksandar Vučić održao je jutros sastanak sa američkim ambasadorom, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, energetskoj diversifikaciji, evrointegracijama Srbije, kao i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima i inicijativama za regionalno povezivanje.

Kako navodi Predsedništvo, Vučić je na sastanku ponovio napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

„Budući da se naša zemlja svojom doslednom i ozbiljnom politikom pozicionirala kao pouzdan i odgovoran partner, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima“, dodao je srpski predsednik.

U tom smislu naglasio je da je upravo Srbija inicijator i pokretač brojnih projekata koji na najbolji način povezuju zemlje Zapadnog Balkana, te da je stoga, kako tvrdi, i prepoznata kao proaktivni partner svima onima koji žele da iskreno i predano rade na napretku regiona.

Predsedništvo navodi, da je Hil na sastanku ponovio podršku SAD evropskim integracijama Srbije i zemljama regiona, ali i stav Sjedinjenih Država da Evropska unija treba da se širi.

Kao i prethodno na sastanku sa predsednikom Skupštine Srbije, Ivicom Dačićem, Hil je i danas ponovio da SAD podržavaju inicijativu Otvoreni Balkan.

„Podržavamo i inicijativu Otvoreni Balkan i spremni smo da pomognemo u njenom bržem razvoju“, naglasio je ambasador Hil, navodi Predsedništvo.

On je takođe dodao da će SAD uvek podržati napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom.

Sagovornici su se, kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, složili da sve napore treba usmeriti upravo na dijalog pod okriljem Evropske unije, te da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Pročitajte još: 

Novi odjeci o otvorenom Balkanu u regionu: Može li inicijativa da se širi i kako na to gledaju EU i SADPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.