Hasani: Sporazum iz Vašingtona unilateralan pravni akt, ne treba ga ratifikovati

Enver Hasani
FOTO: Profesor Enver Hasni/Fakteplus

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Sporazum koji su juče u Vašingtonu potpisali Kosovo i Srbija ne treba da se ratifikuje u Skupštini, smatra bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani.

U izjavi za Kohu, Hasani je pohvalio ovaj sporazum kao najbolji geostrateški potez kosovskog rukovodstva od nezavisnosti.

„Čvrsto verujem da je ovo posle nezavisnosti Kosova najprikladniji geostrateški potez kosovskog rukovodstva. Ima više razloga za to. Na prvom mestu, ovaj sporazum je deblokirao zastoj Kosova u odnosu na njegove prijatelje i saveznike. Drugo, ovaj sporazum je Kosovo i Srbiju izjednačio pred Sjedinjenim Državama i Evropom, sužavajući tako manevarski prostor Rusije i Kine u Srbiji; ovaj sporazum je depolitizovao proces dijaloga i uklonio sa stola zastrašujuće opcije za podelu Kosova; i, konačno, sporazum je Kosovo postavio kao ravnopravnu državu na evropskom tržištu i šire i dao mu snažnog saveznika – Izrael. To je zbog toga što se bezbednost ove zemlje povezuje sa bezbednošću Kosova i Srbije “, rekao je Hasani.

Hasani je dalje dodao da je ovaj sporazum unilateralan pravni akt kojim su Kosovo i Srbija preuzeli pravno obavezujuće obaveze prema Sjedinjenim Državama, Evropi i Izraelu.

„To ne treba da se ratifikuje, jer su njegove odredbe unilateralne obaveze koje se po svojoj prirodi ne mogu izvršiti samo tako. Za to su potrebni i drugi prateći akti i radnje koji će se operacionalizovati (primeniti) u praksi. Kada počne konkretna primena njegovih delova, možda će biti potrebno ratifikovati neke dodatne sporazume, poput onih koji se odnose na zajedničko korišćenje energije reke Ibar, zajednička ulaganja u energiju, puteve i infrastrukturu, u pitanjima vezanim za granicu i druga koji imaju veze sa političkim suverenitetom, ljudskim pravima i slobode zemlje ili prenos određenih aspekata bezbednosti na druge spoljne aktere“, kaže Hasani.

Dodao je da su ova pitanja, međutim, za budućnost i da ne štete dostignutom jer su prerogativ suverenih država i ne podrazumevaju gubitak suvereniteta ili teritorije zemlje.

Hasani je takođe rekao da, kada je ovaj sporazum u pitanju, ne vidi nikakvu problematičnu tačku za Kosovo, „osim ako strane same ne naprave probleme“.

Prema njegovim rečima, efekti ovog sporazuma su „integracija i konsolidacija kosovske državnosti u međunarodnoj areni“.

Lideri Srbije i Kosova potpisali su juče dva slična, ali različita dokumenta. Na svakom je samo potpis jednog od njih. Kako je rekao Grenel medijima na brifingu nakon sastanka, dve strane su potpisale sporazum da međusobno sarađuju, ali ne i kako je tvrdio srpski predsednik „bilateralni sporazum sa SAD“.

O tome šta su dva lidera, Vučić i Hoti, na trilateralnom sastanku sa Trampom juče potpisala pročitajte u posebnim vestima:

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Aleksandar Vučić

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Avdulah Hoti

O tome šta stoji u Trampovom pismu Hotiju koje je on potpisao na istoj ceremoniji pročitajte:

Tekst Trampovog pisma HotijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.