Hasani o ZSO: Unitarna država je razbijena, a Kosovo regionalizovano

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden; sinoćno izdanje)

Profesor Enver Hasani govorio je u emisiji „Zakletva za pravdu“ o Asocijaciji opština sa srpskom većinom, rekavši da će takva institucija uništiti Kosovo kao unitarnu državu i sprečiti širenje suvereniteta širom zemlje.

„Na osnovu onoga što nam kažu, radi se o regionalizaciji Kosova, promeni oblika države, tako da Kosovo više ne bude unitarna država“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, nigde, pa ni u Evropi, nema asocijacije sa javnim ovlašćenjima, jer je tako nešto u suprotnosti sa unitarnom državom.

On je rekao da političke snage treba da se dogovore oko toga koja su ograničenja za stvaranje takvih institucija.

„Bolje je da političke snage danas sednu i dogovore se da u budućnosti – ono što se ne sme dozvoliti, je unija sa drugim državama, jeste ta crvena linija o kojoj se ne može razgovarati ni pod kojim uslovima – kao što su federalizacija zemlje, konfederalizacija zemlje, regionalizacija“, rekao je Hasani.

On je ponovio da to što je jedna država regionalna ne utiče na teritoriju te zemlje, već je to podela suvereniteta.

Hasani: Očekivanje da će Srbija priznati Kosovo – iluzijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.