Haradinaj: Trepča treba da se preporodi!

"Godina Trepče" – tako kosovska vlada vidi tekuću 2018. A Trepču – "jednim od glavnih stubova razvoja zemlje". "Trepča treba da se preporodi!", poručio je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj.

Kosovska vlada će revitalizovati rudarski gigant, poručeno je danas sa sastanka novoizabranog Nadzornog odbora za Trepču, kojem je i sam Haradinaj prisustvovao.

Razgovaralo se o izradi Statuta Trepče, registraciji kao akcionarsko društvo i izboru Upravnog odbora. Haradinaj je od članova nadzornog odbora zatražio posvećenost i saradnju, naglašavajući isto sa strane kosovske vlade.

Sastanku su prisustvovali i ministri u kosovskoj vladi – za ekonomski razvoj Valjdrin Luka (Valdrin Lluka) i životne sredine i prostornog planiranja, Aljbena Rešitaj (Albena Reshitaj).

Kosovska vlada je prošle nedelje imenovala 6 od 9 članova ovog odbora za "Trepča A.D." Tri mesta ostala su upražnjena za srpsku zajednicu i konkurs će biti raspisan "u roku od nekoliko nedelja".

Prema kosovskom zakonu koji predviđa formiranje Nadzornog odbora, Srbi imaju jedno zagarantovano mesto, preneli su ranije prištinski mediji, navodeći i da je Srpska lista zahtevala "povećanje prisustva srpskih predstavnika" na do tri člana, a da su time uslovljavali glasove za demarkaciju koja je u međuvremenu, posle gotovo tri godine – usvojena, upravo sa glasom poslanika ispred poslaničke grupe "Srpska lista". Ova lista je potom ove navode demantovala.

Formiranje Nadzornog odbora je jedan od glavnih preduslova za sprovođenje zakona o Trepči koji je usvojen oktobra 2016. godine, a kojim Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto ovog kombinata.

Politički predstavnici Srba u institucijama Kosova isticali su, međutim, da je zakon usvojen na neustavan način, bez njihovog učešća, kao i da su zanemareni interesi srpske zajednice, te su zbog toga i "zamrzli" svoje učešće u kosovskim institucijama.

Održan je potom i niz protesta menadžmenta i radnika Trepče Sever, kao i hitna sednica četiri opštine na Severu KiM-a, uz oštru verbalnu reakciju beogradskih zvaničnika i zamrzavanje učešća predstavnika Srba u kosovskim institucijama. Predstavnici Srba su zatražili i ocenu ustavnosti ovog zakona, ali je Ustavni sud odbio njihov zahtev

Jedan od uslova za povratak Srba u kosovsku vladu bio je zatim usvajanje dekreta o formiranju Zajednice srpskih opština. Posle gotovo šest meseci, predstavnici Srba su se vratili u kosovske institucije, iako dekret nije usvojen. Objasnili su da su ovakvu odluku doneli "kako bi iskoristili sve mogućnosti za sprečavanje formiranja kosovske vojske i da bi Prištini uskratili izgovore za neformiranje ZSO".

Sa druge strane, završena je studija o izvodljivosti za Trepču, ali konkretnih koraka za sprovođenje ovog zakona prethodna vlada – Ise Mustafe – nije sprovela, a za šta je bilo potrebno, kako su preneli kosovski mediji, formiranje Nadzornog odbora i Upravnog odbora kombinata Trepča.

U međuvremenu Trepča na Severu sprovodi socijalni program uz, kako je saopšteno na Dan rudara iz ovog nekadašnjeg giganta na Severu – "razumevanje Vlade Srbije, a za 600 do 700 radnika. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.