Kocijas u PR: Želimo da korak po koram napredujemo u odnosima sa vama

Posle jučerašnje posete Beogradu, šef grčke diplomatije, Nikolaos Kocijas, posetio je danas Prištinu. Sastao se sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem i kosovskim kolegom, Bedžetom Pacolijem. Oni su zatražili podršku Grčke za učlanjenje u međunarodnim organizacijama.

Tači: Grčka da očuva konstruktivan stav

Kosovski predsednik i Kocijas su takođe diskutovali i o "procesu i modalitetu Kancelarije Kosova u Atini, koja će pomoći u jačanju bilateralnih odnosa između Kosova i Grčke". 

Podsetimo, juče je Politika izvestila da će Kosovo otvoriti diplomatsko predstavništvo u Atini, da bi potom, sam Kocijas demantovao te navode, navevši da se radi o trgovinskoj kancelariji i da nije u pitanju diplomatsko predstavništvo. 

"Zahvalni smo na podršci Grčke učlanjenju u međunarodne organizacije i tražimo da se ta podrška nastavi i kada je u pitanju naše učlanjenje u INTERPOL, UNESCO, NATO, EU i UN," rekao je Tači, dodajući da je "veoma bitno da Grčka očuva konstruktivan stav", stoji u saopštenju iz njegovog kabineta.

Kocijas i Tači razgovarali su i o "važnosti dijaloga između Kosova i Srbije u Briselu koji jača mir u celom našem regionu".

Grčki šef diplomatije je rekao da je normalizacija odnosa između "država na Zapadnom Balkanu, ali i u samoj EU, veoma bitna za sve države".

Konferencija za medije zakazana pa otkazana

Kako je preneo RTK2, iako je ranije bilo najavljeno da će ministar spoljnih poslova Grčke održati konferenciju za medije nakon sastanka sa kosovskim kolegom, ona nije održana, jer, kako je Kocijas na insistiranje jednog od prisutnih novinara rekao, u Prištini mora o mnogo čemu da se razgovara.

"Priština je posebno mesto, moramo da razgovaramo o mnogim bitnim temama, nemamo puno vremena," rekao je.

"Grčka podržava plan evropske integracije na svim nivoima," naveo je.

Pacoli: Uklonite prepreke za naše građane i preduzeća

I od Pacolija poruka identična Tačijevoj: 

"Očekujemo da nas Grčka podrži u međunarodnim integracijama, kao što su članstvo u UNESCO, INTERPOL, itd."

Želimo prisustvo grčkih investitora i robe na Kosovu, naveo je on takođe, apelujući istovremeno, kako je saopšteno iz njegovog kabineta – da se omogući slobodno kretanje, te da se "uklone prepreke građanima Kosova, kao i preduzećima".

Zadovoljan je, kaže, kako svoj posao obavljaju grčke diplomate zadužene za Kosovo.

A grčki ministar je, dodaje se – pozvao kosovskog kolegu da poseti Atinu kako bi "uspostavili bolju komunikaciju i razmenili ideje sa preduzetnicima".

"Mi želimo da napredujemo, korak po korak, svake godine, u odnosima sa vama," rekao je Kocijas.

Pozvao je, takođe, Kosovo da učestvuje na sastanku nacionalnih koordinatora Euromed programa.

Kocijas je dalje istakao da podržava učešće Kosova na samitu u Sofiji 17. maja, kao i da je Grčka "spremna da pomogne pregovorima između Srbije i Kosova za restauraciju objekata kulturne baštine".

Kako je protekla jučerašnja Kocijasova poseta Beogradu, čitajte u posebnoj vesti. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.