Haradinaj prvi put na srpskom o Đurićevom hapšenju, Srpskoj listi, istrazi Ivanovićevog ubistva…

"U ponedeljak smo bili u situaciji u kojoj nismo imali puno izbora. Anulirana je poseta gospodina Đurića za 72 sata. On je ipak došao ilegalno…Odbijen je prvi zahtev, a onda je naše ministarstvo spoljnih poslova dalo predlog samo da se traži ponovo posle ta 72 sata i onda je u redu. Inače sam ja bio za to, ja sam bio za to da se da dozvola gospodinu Đuriću, da dođe na Kosovo, kao svi ostali. Otvoreni smo za srpske političare da dođu na Kosovo. On je samo trebalo da čeka dan i onda bi sve prošlo normalno," na srpskom govori novinaru Filipu Čukanoviću kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Za televiziju O2/b92.net govorio je o hapšenju Marka Đurića u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici, ZSO-u i odnosu sa Srpskom listom. VIDEO snimak pogledajte OVDE

Na pitanje da li su bile potrebne onakve scene, Haradinaj kaže da to nije dobro, ali objašnjava situaciju u kojoj, kada ministarstvo spoljnih poslova kaže "ne", ministarstvo unutrašnjih poslova "to ispunjava". Slaže se da način privođenja Đurića nije bio dobar, a kao razlog za takvo postupanje policije navodi to što se nije radilo o redovnoj policijskoj jedinici, već o policajcima koji reaguju u demonstracijama.

Mi nemamo nijedan razlog da ne damo istinu

Je l' napreduje istraga ubistva Olivera Ivanovića?

"Da," odgovorio je na pitanje Haradinaj, sa druge strane navodeći da se u javnost osudi pre nego da se istraga završi.

Uverava da će se izaći sa informacijama, ne "delimičnim rezultatima".

"Mi nemamo nijedan razlog da ne damo istinu," rekao je kosovski premijer.

"Ja sam se izvinio i gospodinu Jevtiću i kod ministra Rikala i kod mnogih kolega lično zbog ovog što se desilo i ovo nije bilo upereno ni protiv jednog Srbina," navodi.

Za odluku da se vlada napusti kaže:

"Mislim da je to pogrešan pravac. Šta će se promeniti time? Mi smo imali u prošlosti nesporazume, bojkote, pa ultimatume ali nije u redu tako, ne idemo napred tako. Prošlost nam je dala do znanja da sednemo koliko god da treba ali da nađemo rešenje a ne da radimo izdvojeno."

Njemu je važno da se Srbi osećaju sigurno, kaže da je "mnogo projekata uradio" za Srbe.

"Ja sam partner sa Srpskom listom. Inače, ja sam bio iskren dosta. Znaju oni, znaju to svi. Van vlade, ustava, ne znam kako ću to da radim. Oni su još u parlamentu, unutar je sve moguće, ne znam kako van, ali van ustava ne možemo. Spremni smo za asocijaciju unutar ustava i za poštovanje srpskih interesa na Kosovu."

Odbacio je mogućnost podele Kosova. Za njega su scenariji podele "tragična prošlost".

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.