KMLDNJ smatra ponižavajućim postupanje prema Đuriću pred građanima

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, prenosimo deo saopštenja)

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda zatražio je istragu o intervenciji Kosovske policije tokom hapšenja Marka Đurića u ponedeljak na severu. KMDLNJ akciju Kosovske policije ocenio je kao profesionalnu, ali je dodao da je prikazivanje hapšenja Đurića u medijima nepotrebno i za njega ponižavajuće.

Šef tzv. Kancelarije za Kosovo Đurić uhapšen je, a potom deportovan u Srbiju, nezakonito ulazeći na teritoriju Kosova.

KMDLNJ zahteva istragu o ovom profesionalnom propustu koji nije trebalo da se dogodi. Policijsku intervenciju prilikom hapšenja Marka Đurića KMDLNJ smatra vrlo profesionalnom, a nepotrebno izlaganje medijima i građanima vide kao politički folklor i uticaj politike.

"U pogledu prava lica lišenih slobode, uhapšena osoba mora da se tretira dostojanstveno, u skladu sa međunarodnim standardima koji nisu bili u ovom slučaju primenjeni. Gospodin Đurić sa lisicama na rukama nije predstavljao nikakvu opasnost za Kosovsku policiju i bezbednost, a njegova bezbednost i izlaganje brojnim medijima i građanima, iako je bilo moguće da bude sproveden do pritvornog centra regularnim putem – predstavlja degradirajuće i ponižavajuće postupanje i kao takvo trebalo bi da se u ovom konkretnom slučaju sudi, kao i u drugim slučajevima.

Kosovska policija, u smislu profesionalizma, dobro je pripremljena i među najboljima u regionu, tako da ne sme da dozvoli sebi da ponovi slične greške u budućnosti. Sva hapšenja treba da se sprovode bez diskriminacije i u skladu sa ljudskim pravima.

KMDLNJ zahteva istragu o ovom profesionalnom propustu koji nije trebalo da se dogodi. Policijsku intervenciju prilikom hapšenja Marka Đurića, KMDLNJ smatra vrlo profesionalnom, a nepotrebno izlaganje medijima i građanima vide kao politički folklor i pod uticajem politike.

Prava lica lišenih slobode su univerzalna i ne razliku se po nacionalnosti, političkim uverenjima ili statusu u društvu i kao takva samo prihvaćena kao standard ljudskih prava. Nadamo se da će Kosovska policija to shvatiti i da u budućnosti neće doći do takvih propusta."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.