Haradinaj predstavio ciljeve koalicije zapadnim diplomatama

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Ramuš Haradinaj, koji će, kako se očekuje, biti novi kosovski premijer, sastao se danas sa predstavnicima zapadnih zemalja u Prištini, objavili su prištinski mediji.
 
Visoki zapadni diplomata rekao je "Ekspresu" da je Haradinaj na ovim sastanicima predstavio program i ciljeve koalicije. 
 
"Haradinaj je objasnio kako je postignut sporazum i s kojim ciljem. Mi smo neutralni ali je za nas veoma značajno da se poštuje kosovski ustav," rekao je taj diplomata, kako prenosi "Ekspres."
 
Lideri tri stranke – Haradinaj, Isa Mustafa iz Demokratske stranke Kosova (DSK) i Fatmir Limaj iz Inicijative za Kosovo (Nisme) dogovorili su formiranje skupštinske većine uz podršku pokreta Samoopredeljenje i odlučili da novi premijer bude Haradinaj.
 
Demokratska partija Kosova (DPK) međutim tvrdi da, prema kosovskom ustavu, toj stranci kao pobedniku izbora pripada mesto mandatara.
 
Međutim, "Ekspres" je sinoć objavio da je i Tačijeva stranka ponudila mesto premijera Haradinaju, pod uslovom da napravi koaliciju sa DPK.
 
Kuči preti Jahjagi Ustavnim sudom
 
Potpresednik DPK, Hajredin Kuči, zapretio je kosovskoj predsednici Atifete Jahjagi da će biti tužena Ustavnom sudu, ako mandat za sastav nove vlade u Prištine ne poveri Hašimu Tačiju, kao lideru DPK koja je pobedila na nedeljnim izborima, prenose prištinski mediji.
 
Kuči je na konferenciji za novinare kazao da će DPK uvažiti svaku odluku ustavnog suda, ali je i naglasio da Jahjaga ne sme i nema pravo da daje mandat za premijera nekom predstavniku tri stranke koje su juče postigle sporazum. On je rekao da je DPK spreman da ide i na vanredne izbore, ako nemaju većinu u kosovskoj skupštini, prenosi Ekpres.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.