Haradinaj o ubistvu svog brata: Albanci povukli obarač ali scenario je srpski

ramuš haradinaj
FOTO: Telegrafi

Izvor: Telegrafi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran, jučerašnje izdanje)

Vršilac dužnosti premijera i predsednik AAK, Ramuš Haradinaj, u emisiji „Lično“ sa Krenarom Vokši-Šaljom (Krenar Vokshi Shala) na RTV Dukađini govorio je o osetljivim temama posleratnog perioda.

Haradinaj je retko kada govorio o zagonetnom ubistvu svog brata Envera posle rata.

„Enver nije bio problematičan momak koji je stvorio problem sa nekim. Bio je izuzetno ljubazan i dva puta je ranjen tokom rata“, prenosi Telegrafi.

Lider AAK-a je rekao da je njegovo ubistvo deo scenarija koji je pripremila Srbija pošto Enver nije ništa loše učinio nijednom Albancu.

„Mislim da je njegovo ubistvo bilo deo tog scenarija, to je dokazano u Dukađinu. Da se ​​porodice vrate u neprijateljstvo. Tačno je da su neki Albanci u jednom trenutku povukli obarač, ali scenario je srpski“.

Haradinaj kaže da je Enverovo ubistvo bilo političko ubistvo jer, kako je rekao, nema krivičnog presedana.

„U ratu nije nikoga uništio osim Srbije. Ubijen je samo zato što je bio moj brat ili naš. Daut i ja smo tada bili u zatvoru. Ubijen je kako bi se podstakla osveta… Ali niko od naše porodice nije ubio Albanca. Niti naručeno, niti s leđa, niti spreda. Naša porodica ima neke kodekse časti koje smo čuvali“.

Predsedavajući AAK-a rekao je da je razgovarao i sa bivšim predsednikom Rugovom o tome ko je počinio ta ubistva.

Kaže da je, pored mnogih zvaničnika LDK, njemu ubijeno i puno boraca koji su bili u njegovoj grupi, ali i da nije želeo da pravi spisak da ne podstiče bratoubilaštvo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.