Haradinaj: Izveštaj o Statutu ZSO vraćen ministarstvu, pisan ćirilicom, mora na tri jezika

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj potvrdio je da je transkript sastanka kosovskog ministra Ivana Todosijevića sa predstavnicima Radne grupe za izradu statuta Zajednice srpskih opština vraćen Ministarstvu administracije i lokalne samouprave Kosova, jer je dokument koji je poslat vladi napisan ćirilicom. Haradinaj je nakon sastanka vlade, na konferenciji za medije, rekao da je veoma važno da parlament bude informisan o toku dijaloga Prištine i Beograda i da bi u tu svrhu trebalo oformiti mehanizam kojim bi se izveštavala skupština.

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je na konferenciji za medije da transkript razgovora ministra Todosijevića i predstavnika Radne grupe za izradu statuta ZSO nije pročitao, jer je izveštaj bio na ćirilici.

„Dokument je stigao na ćiriličnom pismu. Iako mogu da pročitam, zatražili smo da izveštaj pošalju na tri jezika.To je i obaveza, jer kada mi šaljemo materijal, takođe šaljemo na tri jezika. Zatražili smo i moramo da dobijemo izveštaj na zvaničnim jezicima, a ne samo na jednom. Ministarstvo treba da prevede transkript i da nam pošalje isti na jeziku koji razumemo. Kada to bude dovršeno, onda ćemo analizirati materijal,“ rekao je Haradinaj.

Govoreći o poslednjoj rundi dijaloga Prištine i Beograda održanoj u Briselu i potrebi parlamenta da bude upoznat sa sadržajem sastanka, Haradinaj je rekao da bi trebalo da se formira neka vrsta mosta komunikacije između institucija i pregovaračkog tima.

„Dijalog je najosetljivija tema. Sada je u pitanju finalna faza dijaloga i bilo bi dobro da se oformi stalni protokol u komunikaciji između institucija i pregovaračkog tima u dijalogu. Uobičajeno je da Predsednik ne izveštava parlament, on se njemu obraća jednom godišnje. Po mom mišljenju, veoma je važna uloga parlamenta u dijalogu, važno je da sve parlamentarne grupe znaju istinu i da budu informisane o dijalogu. Smatram da je veoma važno da parlament bude direktno uključen u proces,“ dodao je Haradinaj.

Haradinaj je konferenciju za novinare održao nakon sastanka vlade na kome je podržan predlog formiranja posebne Američke ekonomske zone u Opštini Đakovica. Haradinaj je govorio i o Zakonu o nivelizaciji plata u javnom sektoru, rekavši da će o tome biti reči naredne nedelje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.