Medojević: Režim zavisan od švercerskih klanova na Kosovu i Albaniji

Nebojša Medojević
Foto: Boris Pejović

Objašnjenje Uprave policije o ulasku policije Albanije na teritoriju Crne Gore vređa zdrav razum i samo pokazuje koliko je režim u Podgorici u poziciji zavisnosti od švercerskih klanova na Kosovu i Albaniji, saopštio je poslanik Demokratskog fronta, Nebojša Medojević.

Iz Uprave policije Crne Gore juče je pojašnjeno da su službenici granične policije Albanije prethodnih dana boravili na teritorijama opština Andrijevice i Berana u pograničnom delu prema Albaniji „u skladu sa sporazumom dve države“, a u vezi sagledavanja stanja graničnih piramida i oznaka od strane albanske policije i službenika uprava za nekretnine dve države.

„Ne postoji takav Sporazum na svetu gde jedna država dozvoljava policijskim snagama druge države da ulaze na sopstvenu teritoriju. Svaki ulazak stranih policijskih i vojnih snaga smatra se agresijom i povodom za oružanu intervenciju. Nijedna policija sveta neće dopustiti policiji druge države da ulazi na njenu teritoriju i obavlja policijske aktivnosti. Jedino što je moguće i u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore jeste da se formiraju zajedničke patrole, radi obavljanja nekih operativnih radnji u cilju borbe protiv šverca i organizovanog kriminala“, saopštio je Medojević.

On je ocenio da je granica Crne Gore sa Albanijom i Kosovom „najporoznija granica u Evropi“ i da predstavlja otvoreni put za šverc droge, cigareta, oružja i ljudi.

„Taj šverc je zajednički posao režima u Podgorici i Prištini, što je i javno priznao jedan od ključnih narkobosova regiona, Naser Keljmendi, kada je rekao da ima mnogo prijatelja u vrhu vlasti u Crnoj Gori i da je aktivno pomagao crnogorski referendum finansirajući dovođenje glasača sa Kosova i dijaspore“.

Prema Medojevićevim rečima, švercerski kanal od Luke Bar preko Rožaja je glavna ruta za šverc droge i cigareta prema EU.

„Jasno je da se radi o zajedničkom biznisu vrhova vlasti u Podgorici i Prištini. Ta granica je ozbiljan bezbednosni problem Crne Gore i osnovano sumnjamo da su Đukanović i Marković zbog svojih primarnih interesa u švercu, poklonili deo teritorije Crne Gore Kosovu, i da je to razlog patroliranja albanske policije unutar zvanične teritorije države Crne Gore“.

Medojević je u ime Demokratskog fronta pozvao „sve patriotske snage u Crnoj Gori na opreznost i spremnost na odbranu vitalnih državnih i nacionalnih interesa“.

„Jer švercerska vlast u Crnoj Gori je zbog ličnog profita spremna da ugrozi teritorijalni integritet i suverenitet države. DF neće priznati nikakve promene granica i pomirenja na štetu države Crne Gore i bićemo spremni, kada dođemo na vlast, da Vojsku Crne Gore vratimo na granice kako bi se zaštitio teritorijalni integritet države. Granica prema Kosovu i Albaniji je jedan od najvećih bezbednosnih problema Crne Gore i ako bude potrebe tu se treba podići zid, da bi se sprečio šverc i kriminal koji ugrožava nacionalne i državne interese Crne Gore“, zaključio je Medojević.

Vijesti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.