Hapšenja zbog terorizma na Kosovu i u Italiji: Pretili papi i nekadašnjoj američkoj ambasadorki na Kosovu

12:30 – Hapšenja zbog terorizma na Kosovu i u Italiji: Pretili papi i nekadašnjoj američkoj ambasadorki na Kosovu​

Danas uhapšeni u akciji Policije Kosova i Italije su građani Kosova koji su ubistvom pretili papi Franji i nekadašnjoj američkoj ambasadorki na Kosovu, Trejsi En Džejkobson, preneli su kosovski mediji. U međuvremenu su ovi mediji objavili i ime uhapšenog Albanca u akciji na Kosovu. 

"Grupa uhapšenih ljudi je između ostalog pretila da će eliminisati papu Franju, podržala je nedavne napade u Parizu i pretila je bivšoj američkoj ambasadorki na Kosovu, Trejsi En Džejkobson," navode izvori portala Lajmi.net.

Video: Trenutak hapšenja optuženih za terorizam


Kosovo na 5. mestu svetske liste broja pripadnika u ISIS-u

Ovaj portal je, takođe, objavio i ime Albanca koji je danas uhapšen u mestu Đeneral Janković, navodeći da se radi o Sametu Imištiju koji je na Fejsbuku objavljivao preteće poruke upućene političarima, medijima i ambasadorima. 

Jedna od pretećih poruka upućena je i Trejsi En Džejkobson, u kojoj je Imišti poručio:  

"Američka, jevrejska vlada kaže da nova vlada treba da se bori protiv korupcije. Dok je ova gospođa (nekadašnja američka ambasadorka) ovde, neće biti pravde na Kosovu. Ovaj nevernik zaslužuje šerijatsku kaznu (islamskog zakona)."

10:06 – Kosovo: Jedno lice uhapšeno zbog terorizma; iz Nemačke deportovan "islamski ekstremista"

Zbog sumnje da je počinio krivično delo u vezi sa terorizmom, danas je u mestu Đeneral Janković priveden S.I, a istovremeno je izvršen pretres na jednoj lokaciji na Kosovu i tri lokacije u Italiji, pretpostavlja se, takođe, u vezi sa terorizmom. Iako KPS nije saopštio detalje akcije u Italiji, kosovski mediji navode da je u akciji italijanske policije privedeno tri lica. U ovoj zemlji je sredinom meseca uhapšen Eljdin Hodža sa Kosova, zbog sumnje da je bio deo terorističke grupe "Rawti Shax". 

Na Kosovo deportovan "islamski ekstremista"

Prošle nedelje je iz Nemačke na Kosovo deportovana grupa od više desetina Albanaca, koji su tražili azil u ovoj zemlji. Među njima je i dvadesetrogodišnji Rasim K., kojeg su nemačke vlasti okarakterisale kao "islamskog ekstremistu", preneli su kosovski mediji, pozivajući se na nemačke medije.

Bavarski ministar unutrašnjih poslova, Jakim Herman, bez pominjanja imena ovog mladića je rekao da, "iako o ovoj osobi nije zabeleženo ništa", oni smatraju da je "neophodno da on bude deportovan odmah". Foto: Albinfo.ch


Arhivu vesti u vezi sa ISIS-om, a koje su povezane sa Kosovom, možete pratiti na našoj tematskoj stranici  "ISIS i Kosovo"

Današnja akcije ja, kako navode iz Kosovske policije, rezultat višemesečne istrage u kojoj je u zajedničkom operativnom planu KPS-a i policije u Bresciji – uhapšen S.I., koji se tereti da je nameravao da učestvuje u sukobima "van zemlje".

Istovremeno je u pretresu jedne lokacije na Kosovu, kako je saopšteno iz Policije Kosova, pronađeno niz materijalnih dokaza – dva pištolja, puška, elektronska oprema i drugi predmeti u vezi sa slučajem. 

Kako dalje dodaju iz KPS-a, ova akcija je deo međunarodne saradnje u borbi protiv terorizma.

Današnja akcija u Italiji je, međutim, druga akcija u ovoj zemlji u vezi sa terorizmom. Sredinom novembra italijanska policija je, uz podršku policije drugih zemalja, uhapsila 17 osoba koje se terete da su formirale međunarodnu terorističku organizaciju "Rawti Shax". Među uhapšenima je bio i građanin sa Kosova, Eljdin Hodža, koji je, kako su preneli mediji, imao "važnu ulogu" u terorističkoj ćeliji ove organizacije u Italiji. On je, takođe, boravio prošle godine u ISIS-ovom kampu u Siriji.


Pročitajte još:

Slučaj Badovačko jezero: Podignuta optužnica protiv šestorice za terorizam

Zeri: 120 pripadnika ISIS-a se vratilo na Kosovo​

Antiteroristička akcija u Evropi: Uhapšen kosovski Albanac, član terorističke organizacije "Rawti Shax"

Uhapšen kosovski haker: Podatke zaposlenih u američkoj vojsci i vladi prosledio ISIS-u


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.