Han o Kosovu: Razmena teritorije mogla bi da bude poslednji deo veće slagalice

Johans Han, evropski komesar
Foto: Reuters

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da bi razmena teritorija između Srbije i Kosova mogla da bude deo pravno obavezujućeg sporazuma, naglasivši da je jedini preduslov za EU da svaki sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona.

U razgovoru za Vašington post, tokom nedavne posete SAD, Han je izrazio nadu da će rešenje spora oko imena Makedonije poslužiti kao preteča za rešavanje drugih konflikata na Zapadnom Balkanu, uključujući i zastoj u dijalogu Srbije i Kosova.

Izvorni tekst o tome sta je Han rekao za Washington Post čitajte u:

„Vašington se udaljio sa Balkana. Komesar EU tvrdi da to nije problem“

Govoreći o mogućem prilagođavanju granice, Han je naglasio da bi pravno obavezujući sporazum dve strane pokrio i oblasti šire od pitanja granice i da „jedan od ključnih elemenata budućeg sporazuma mora biti poštovanje manjinskih prava“.

„U ovom trenutku niko ne može da predvidi šta bi mogao da bude konačan ishod. Moguća razmena teritorija bi, u svakom slučaju, mogla da bude, ako hoćete, poslednji delić veće slagalice…Jedini preduslov koji smo postavili jeste da bilo kakav bilateralni sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona“, rekao je Han.

Prema rečima evrokomesara, politički sporazum na uštrb drugih bio ni neprihvatljiv za EU.

Povodom ocena da bi povlačenje SAD sa vodeće pozicije u politici prema Zapadnom Balkanu moglo da destabilizuje taj region, Han je, kako navodi Vašington post, ponudio drugačiji pristup.

„To je neka vrsta laganog vraćanja u normalu“, rekao je dodajući da 75 odsto trgovinske razmene region obavlja sa zemljama EU. Po mišljenju Hana, u pitanju je na neki način samo reakcija na situaciju na terenu jer SAD nemaju gotovo nikakve poslovne interese u regionu.

„SAD su ranije bile u vođstvu zbog NATO intervencije… Situacija se promenila… Ako pogledam u širem vremenskom okviru, u regionu ima napretka. Na primer, ako bi na terenu bilo nekih sukoba izmedju Srbije i Kosova, u prošlosti bi lako vodilo u nasilje, dok danas lideri uzimaju telefon i zovu jedan drugog“, rekao je Han za Vašington post.

On je rekao da je tokom i neposredno posle ratova 1990-ih, Vašington a ne Brisel, bio lider politike prema regionu, ali da je danas drugačije.

SAD veoma podržavaju EU u i oko regiona, ali verujem da su srećni što smo mi preuzeli vođstvo, dodao je.

Haradinaj: Da nije bilo izjava o korekciji granica – postigli bismo sporazum

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, reaagovao je danas na ovaj intervju komesara Hana, poručivši da su visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han izgubili godinu dana zbog izjava o korekciji granica na Bakanu i da bi se najverovatnije do sada mogao postići sporazum da se o tome nije govorilo.

„Izjava koja ostavlja otvorenu mogućnost razgovora o teritorijama i granici je nastavak pogrešne politike ovih evropljana koji na sreću odlaze“, kazao je Haradinaj.

 N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.