Gujon pomogao uvođenje grejanja za ambulantu i vrtić u Livađu i renoviranje škole u Rabovcu

Od pre nekoliko nedelja ambulanta i predškolska ustanova u selu Livađe imaju centralno grejanje. Prostorije u kojima borave deca i pacijenti tople su zahvaljujući Arnou Gujonu i njegovoj humanitarnoj organizaciji "Solidarnost za Kosovo". U grejni sistem uloženo je 12.000 evra. Francuski humanitarac pomogao je, sa preko 20.000 evra, i renoviranje škole "Braća Aksić" u Rabovcu, kod Lipljana. Ove godine, Gujon i njegova HO renovirali su četiri škole na Kosovu i Metohiji u ukupnoj vrednosti od 100 000 evra.

"To je bilo preko potrebno, deca su mala, pacijenti bolesni, a to su, zapravo, najugroženije grupe ljudi. Njima je bilo potrebno grejanje i zato smo odlučili da ga uvedemo. Sada deca i pacijenti mogu da provode vreme u ovim ustanovama bez smrzavanja. Ranije to nije bilo moguće, oni su imali trošne peći koje su dimile, sada je situacija mnogo bolja," kazao je Arno Gujon koji je tokom nedelje obišao predškolsku ustanovu i ambulantu, javio je Radio Kim.

"Kad dođu pacijenti, ako dođe žensko, svi muškarci moraju da izađu napolje. Nelogično je da se jednim šporetom zagreje cela ambulanta, ovo je spas za nas. Posebna soba za infuziju, posebna soba za intervencije, pacijenti mogu da sačekaju u hodniku, a ono svi u jednoj sobi," rekla je medicinska sestra Karolina Danić.

Direktor PU Sunce, Dragan Mitić, kazao je da je uvođenje grejanja za 17 dece u odeljenju u Livađu bilo preko potrebno. Donedavno su se prostorije u kojima su mališani u poludnevnom boravku – grejane i na struju i na ugalj.

"Ovo mnogo znači za ovaj narod i za ovu decu koja su ovde u Livađu," kazao je Mitić koji je u znak zahvalnosti Gujonu uručio ikonu.

Gujon i otac Srđan iz Eparhije raško-prizrenske podelili su igračke mališanima.

Gujon je tokom nedelje obišao i učenike Osnovne škole Sveti Sava u Suvom Dolu, nadomak Kosovske Mitrovice, čije je renoviranje, takođe, pomogao.

Gujon i njegova Solidarnost za Kosovo godinama organizuju čitav niz drugih humanitarnih akcija na KiM-u. Posebno usmeravaju pažnju na obrazovanje, vaspitavanje i razvoj srpske dece u Metohiji, kao i ekonomsko osnaživanje Srba u enklavama, pa su obnove škola, letovanja za decu i pomoć za izgradnju proizvodnih pogona, česte akcije u okviru podrške ove organizacije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.