Roditelji obustavili proteste: Svima jasni razlozi nepolaska dece do sada u školu

Foto: KoSSev

Posle tačno 34 dana, od kada je prvi put odložen polazak dece u škole, đaci u školama na Severu Kosova konačno su danas seli u školske klupe. Istovremeno, grupa roditelja koja je prethodne dve nedelje protestovala, prvo zbog toga što ocenjuju da za odluku da deca pohađaju časove onlajn – nije bilo validnog razloga, a potom i zbog produžavanja iste odluke na još dodatnih nedelju dana, danas je sa polaskom dece u školu završila svoje proteste.

Danas su se uputili u dve osnovne škole u Kosovskoj Mitrovici, kao i u kancelariju načelnika školske uprave za KiM, kako bi predali saopštenje – rekapitulaciju petnaestodnevnih protesta, u kojem su izneli sa čim su sve susretali tokom svojih aktivnosti.

Saopštenje su potom zalepili na vratima ovih škola, u nadi da će ih pročitati oni koji, kako navode – treba da ga pročitaju.

I dalje tvrde da za nepolazak dece u školu nije bilo opravdanog razloga i da je to već „svima jasno“.

„Sigurni smo da više nema nikoga u ovome gradu kome nije jasno da razlozi onlajn nastave nisu bili niti „crvena zona“ niti navodna „povećana transmisija“ virusa, već isključivo PRILAGOĐAVANjE odlukama Kosova i angažovanje građana na barikadama!“ – istaknuto je u proglasu.

Roditelji podsećaju na to da je njihov jedini cilj bio da stvore uslove da deca počnu sa normalnim pohađanjem nastave.

A da im je, sa druge strane, odgovoreno „bahatošću, neistinama i nepedagoškim ponašanjem“.

„Iskazana neodgovornost, bahatost, neistine i nepedagoško ponašanje sa kojima smo se u ovih 15 dana susretali, zatim diskriminacija roditelja isključivanjem iz ‘roditeljske viber grupe’, a naročito nalog načelnika Školske uprave direktorima škola – da ne komuniciraju sa roditeljima, koji inače samo traže istinu, razlog su gorkog ukusa i neverice da smo se sa svim tim pojavama susreli tamo gde smo to najmanje očekivali. Na mestu gde svako od navedenih mora biti najpre pedagog, pregalac borbe za istinu, za decu i obrazovanje njihovo, pa tek onda načelnik ili direktor“, ističu.

Ponavljaju da njihova namera nije bila da se svađaju i da na napadaju nastavno osoblje i čelnike škola, već samo da njihova deca dobiju pravo na normalno obrazovanje, okruženje i pre svega psiho-fizičko zdravlje.

„Nije nam bila namera da se sa njima raspravljamo, da ih napadamo, već samo da se borimo za decu, a što je na kraju trebala da bude i njihova obaveza“.

Grupa „Roditelja i građana“ na kraju čestita đacima polazak u školu, sa nadom da će sve ove „igre“ i prepreke njihovom normalnom obrazovanju biti samo ružna, neponovljiva prošlost.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.