Grenel: Oba lidera su skočila i rekla – meni je to u redu, hajde da ga zovemo Jezero Tramp

„Nakon nedelja borbe u vezi sa sporazumom kada je i dalje trajala borba oko imena, rekao sam, znate, ja ću govoriti Jezero Tramp kako ne bi birao strane i naljutio nekoga. Oba lidera su skočila i rekla, meni je to u redu, hajde da ga zovemo Jezero Tramp“, odgovor je specijalnog izaslanika predsednika SAD, Donalda Trampa za mirovne pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela na pitanje novinara o jezeru Gazivode koje je kako je on rekao „preimenovano u Jezero Tramp“.

Vest o tri transparenta, dva na Brnjačkom mostu i jednog na brani sa natpisima – „Jezero Tramp“, „Most Tramp“ i „Predsedniče Tramp kosovski Srbi Vam se zahvaljuju što ste doneli mir“, odjeknula je juče u regionu, a tokom noći prešla i „veliku baru“ i stigla do Amerike.

U intervjuu za JSL, Grenel je iznova govorio o onome što vidi kao novi tip Trampove diplomatije koja je fokusiranjem na ekonomsku saradnju dovela do „istorijskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji koji ni žiri Nobelove nagrade za Mir nije mogao da ignoriše“.

Pohvalio je takav, novi način razmišljanja američkog predsednika bez kog bi, kao iz vremena njegovog protivkandidata na predstojećim predsedničkim izborima, Džozefa Bajdena, Kosovo i Srbija i dalje sedeli za pregovaračkim stolom i pričali o politici i simbolizmu.

Ipak, upravo takve diskusije nisu zaobišle ni Grenelove pregovore, pa je prepričao ono o čemu je i ranije svedočio, a to je da su se dve strane u Vašingtonu raspravljale oko toga da li će u tački sporazuma o jezeru Gazivode stajati taj, srpski toponim, ili albanski Ujmani. Kompromis su našli u praksi koja postoji još od uspostavljanja UNMIK administracije, a to je da se toponimi pišu na oba jezika – srpskom i albanskom, koji su u podjednakoj i službenoj upotrebi na Kosovu.

Međutim, nakon jučerašnjeg isticanja transparenata na jezeru Tramp od strane, pretpostavlja se Srba, najpre je kosovski premijer i zvanično na Tviteru podržao predlog Grenela za preimenovanje Gazivoda, a zatim je Grenel, ispričao i nove detalje pregovora, a to je, da su se dva lidera navodno saglasila da jezero nazivaju Jezero Tramp.

Za raspravu o simbolizmu, našlo se rešenje, a suština dogovora o ekonomskoj saradnji je sledeća:

„Hteli smo da iskoristimo ovo jezero, koje nije iskorišćeno u ekonomskom smislu, i smislimo kako da ga iskoristimo za kreiranje radnih mesta. Naše Ministarstvo energetike je reklo, mi ćemo poslati tim naših eksperata i inženjera da urade studiju izvodljivosti oko jezera i vide kako da stvore radna mesta i energetske projekte. Kako da bolje iskoriste jezero u korist ljudi,“ podsetio je Grenel.

Povezani članci:

Nad Gazivodama „Trampov most“: Srbi se zahvaljuju što je „doneo mir“

Grenel: U šali sam predložio da se jezero označi kao „Trampovo jezero“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.