MZZP: Uskoro novi stanovi za stanovnike kolektivnih centara i ugrožene porodice u Štrpcu

FOTO: Ministarstvo za zajednice i povratak

U naredne tri nedelje očekuje se završetak radova na pet novih zgrada sa ukupno 110 stanova, namenjenih za porodice koje su bile smeštene u pet kolektivnih centara u Štrpcu, kao i socijalno ugrožene porodice, saopšteno je iz kosovskog ministarstva za zajednice i povratak.

Naselje u kome su građeni stanovi za raseljene na teritoriji opštine Štrpce obišli su predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak, lokalne samouprave i Danskog saveta za izbeglice, kome je poverena realizacija ovog kompleksnog projekta.

„Raduje me što smo napravili zgrade po najvišim arhitektonskim standardima za one koji su morali da napuste svoje domove i koji već 20 godina žive u kolektivnim centrima u nehumanim uslovima”, naglasio je kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

Jevtić je istovremeno istakao da očekuje zatvaranje svih kolektivnih centara u opštini Štrpce do kraja godine, kao i da će u drugim opštinama započeti iste projekte.

Od ukupnog broja stanova 86 biće dodeljeno porodicama koje su bile smeštene u pet kolektivnih centara u Štrpcu, dok će preostalih 24 pripasti socijalno ugroženim porodicama iz ove opštine.

Kako se navodi u saopštenju MZZP-a, stanovi će biti kompletno opremljeni, a tehnički prijem 186 korisnika kolektivnih centara očekuje se do kraja godine.

Prva faza projekta pod nazivom „Podrška trajnim rešenjima za stanovnike kolektivnih centara na Kosovu”, u sklopu kojeg su izgrađene zgrade u Štrpcu, finasirana je od strane Evropske unije i Ministarstva za zajednice i povratak.

Naglasili su da je osim zatvaranja kolektivnih centara u Štrpcu, do kraja godine planirano i useljenje porodica u kompletno renovirane stanove kolektivnog centra „Bergen” u selu Ugljare u opštini Gračanica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.