Nad Gazivodama „Trampov most“: Srbi se zahvaljuju što je „doneo mir“

Most Brnjak - Transparent
FOTO: Društvene mreže

Vest je ažurirana

Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Uz ovu krajnju tačku jezera sa kosovske strane, i na početnoj je doslovce sprovedena Grenelova ideja – „Trampovo jezero“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.

Prema trenutno dostupnom video i foto materijalu, koji se deli preko društvenih mreža, transparent da je most Trampov je razvučen preko lukova mosta. Na samom putu na mostu se trenutno nalazi i još jedan transparent na kojem takođe na engleskom piše „Predsedniče Tramp kosovski Srbi Vam se zahvaljuju što ste doneli mir“.

Istovremeno, desetak kilometara južnije, na samoj brani razvijen je transparent „Trampovo jezero“.

Da se transparenti zaista i nalaze na jezeru, za KoSSev su potvrdili čitaoci koji se nalaze u Brnjaku.

S druge strane, u kratkoj izjavi za KoSSev, gradonačelnik Zubinog Potoka, Srđan Vulović, rekao je da nema saznanja o ovoj inicijativi, te da zbog privatnih obaveza nije trenutno u Zubinom Potoku.

Povodom poruka podrške predsedniku Trampu na gazivodskom jezeru već stižu prve reakcije

 

Brnjački most preko jezera Gazivode jedan je od zaštitnih znakova opštine Zubin Potok a nalazi se na dvomeđi KiM-a i centralne Srbije.

Viseći most neuobičajenog izgleda za ovaj gorštački krajolik sa dva visoka bela luka, dužine oko 120 metara, među Kolašincima poznat je kao Ljubičićev most – čuvenog generala nekadašnje JNA u SFRJ Nikole Ljubičića koji je dao inicijativu za gradnju ovog mosta.

Vašingtonska deoba Gazivoda

Jezero Gazivode, odnosno studija o izvodljivosti „deljenja Gazivoda kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom“ jedna je od tačaka sporazuma o ekonomskoj normalizaciji potpisanog od strane Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija 4. septembra u Vašingtonu, u prisustvu predsednika SAD, Donalda Trampa.

Ova tačka izazvala je kontroverze u kosovskoj javnosti, a koalicioni partner kosovskog premijera, Ramuš Haradinaj, pretio je i obaranjem vlade ukoliko ona bude potpisana. Sporazum je na kraju ipak bio potpisan.

Kako se Grenelova ideja iz Bele kuće preselila na Brnjački most i branu

U jednom od brojnih intervjua nakon potpisivanja sporazuma, specijalni izaslanik predsednika Trampa za mirovne pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel, čak je komentarisao da je u žaru rasprave o tome da li u sporazumu, Gazivode treba da bude oslovljeno svojim imenom, ili kako ga Albanci nazivaju „Ujman“, on u šali predložio da se jezero nazove Trampovo jezero.

„Srbi podržali“ Trampa 2016, Tramp sada „doneo mir“

Podsećamo, ovo nije prvi put da se u opštinama na Severu „misteriozno“ pojavljuju poruke podrške američkom predsedniku. Bilbordi koji su nosili poruke podrške Trampu preplavili su većinski srpske opštine na severu i novembra 2016. kada je Tramp osvojio predsedničke izbore, ali ni tada nije niko preuzeo odgovornost za ovo.

„Srbi su stajali uz njega sve vreme!“, „Srbi su podržali“ – bile su poruke tada na bilbordima, neposredno po Trampovoj pobedi u novembru 2016. Tako se po prvi put jedan američki predsednik našao na mestu na kojem se do tada nalazio „počasni građanin Kosova i Metohije“ – Vladimir Vladimirovič Putin.

Njegov američki kolega sada se nalazi u novoj predizbornoj trci za drugi mandat. Upravo zbog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji, zajedno sa kosovskom i srpskom vladom, nalazi se u još jednoj trci – za Nobelovu nagradu za mir.

Ovaj laureat u istoj kategoriji nominovan je i za mir između Izraela i UAE.

Povezani članci:

Prvi put na Severu Kosova, američki predsednik na bilbordu: SRBI SU PODRŽALI!

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.