Grafiti Marmelada: Kulturno leto obojenih zidova u Mitrovici

Marmelada Grafiti
Foto: Milan Dobrić

Na mitrovičkim ulicama u toku je kulturno leto. Tokom trodnevne manifestacije, deset umetnika iz regiona, na više lokacija u našem gradu ocrtavaće grafite i svojim umetničkim delima u okviru Mural Jam-Marmelada, ulepšati naš grad. 

Manifestacija Grafiti Marmelada održava se od 19. do 21. avgusta. Kako nam otkriva Milan Dobrić, ispred Lokalne inicijative „Link“ koja je organizator „Kulturnog leta“, naziv je dobila po grafiti džemu (jam) „što znači da svi zajedno na jednom zidu rade neki projekat i svoju ideju“ objašnjava Dobrić.

Milan Dobrić
Foto: KoSSev

Deset umetnika, koji se i inače godinama bave, kako crtanjem murala, tako i grafita, crtaće na tri lokacije u gradu – na ploči kod Tehničke škole, u blizini studentskih domova i na zidu kod pekare „Vožd“, dok je za sutra planirano da umetnici svojim radovima ulepšaju zidove u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Na ploči kod Tehničke škole zatičemo grupu mladih ljudi koji pripremaju sprejeve, boje, postavljaju „skalameriju“ za crtanje po zidovima.

Vuk, Stefan S., Aleksandar, David, Olgica, Tamara, Bojan, Đurađ, Chenipe i Stefan, umetnici su koji će na ovogodišnjoj Marmeladi oslikavati i ulepšavati zidove našeg grada.

Među ovim umetnicima, ima i onih koji su svojim delima već ranije crtali i poznati su ovdašnjoj publici.

Među njima je Tamara Osmajlić iz Berana, koja je u Kosovskoj Mitrovici završila osnovne i master studije na Fakultetu umetnosti, te se, kaže, ovde oseća kao kod kuće.

Tamara danas zajedno sa ostalim umetnicima – Vukom, Stefanom, Olgicom i Davidom, oslikava deo zida.

„Spojićemo svo to druženje na jednom zidu“, ističe Tamara i dodaje „mi smo najspontanija ekipa“.

Sa druge strane, bilo je i onih koji su ove godine prvi put u Kosovskoj Mitrovici, među njima je i Olgica iz Čačka koja je u trenutku kada je naša ekipa posetila „ploču“, pripremala skicu koju će kasnije da prenese na zid.

Olgica grafiti skice

Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, iako se ne bavi toliko aktivno crtanjem grafita, više je „sezonac“ – preko leta. Pored ulične umetnosti bavi se i ilustracijom, grafikom kao i slikarstvom. Što se crtanja na zidu tiče, kaže da je ono što  predstavlja čar svakog festivala, zapravo druženje.

Olgica grafiti skice

U njenom radu ne postoji nešto što je stilski odvaja od drugih, „crta ono šta joj se svidi“. Osim toga, bitno joj je da se njeno delo svidi ljudima koji svakodnevno borave na mitrovičkoj ploči.

Bitno je da njima bude strava a nama super druženje“, zaključuje Olgica.

Olgica prvi put boravi u Kosovskoj Mitrovici, a ono što je posebno ostavilo utisak na nju, je to da je Mitrovica izuzetno aktivan grad u kom žive gostoljubivi ljudi. Međutim, ono što izdvaja iznad svega su ćufte.

„Ćufte su fantazija, odavno nisam ništa bolje jela, iako Čačak spada u grad mesa i pečenja“.

Ipak, kaže da će pravi utisak o ovom gradu imati tek nakon „noćnog provoda“.

U sklopu „Kulturnog leta“, za sutra planirana je i žurka u Soho baru, kada će svi ljubitelji rep muzike moći da uživaju u nastupu DJ Kobazz-a.

Domaćin ovogodišnjeg festivala je Mitrovčanin, Bojan Ordić, poznatiji kao Boki 028.

Bojana zatičemo kako pravi skicu na jednom od zidova na ploči kod Tehničke škole, gde, kako nam je naveo, „planira da crta Goblina“.

Inače, Bojan se slikanjem murala bavi preko deset godina, iz hobija, ali i profesionalno, a za njega se slobodno može reći i da je jedina osoba iz Mitrovice koja se bavi time.

Manifestacija Mural Jam-Marmelada, ove godine se održava po drugi put. Prošle godine, grupa umetnika oslikavala je zidove na zgradi u kojoj se sada nalazi Crossfit klub na ulazu u grad. Projekat „Kulturno leto“ finansiran je sredstvima Evropske Unije.

O umetnicima koji već godinama ulepšavaju naš grad čitajte u nastavku:

Grafiti koji lete i oronule fasade

Severna Mitrovica: Studenti grafitima „ulepšavaju i čiste“ grad

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.