Gradonačelnik Leposavića demantovao navode Kosovapress o tuči i prebijanju u Leposaviću, zatražio izvinjenje

 

Zoran Todić
Foto: KoSSev

Kosovska agencija Kosovapress javila je danas da su gradonačelnik Leposavića Zoran Todić i njegov saradnik, Stevo Petronijević pretučeni sinoć u ovom mestu tokom tradicionalnog turnira u malom fudbalu. Štaviše, naveli su da su napadu grupe mladića očevici bili pripadnici Kosovske policije koji navodno nisu reagovali. Todić je saopštenjem za medije demantovao vest, tvrdeći da se nije dogodila nikakva tuča zatraživši hitno uklanjanje, kako kaže, „lažne vesti“, te izvinjenje ove redakcije. U razgovoru za KoSSev je ipak pomenuo da je obavešten posle turnira da je tokom manifestacije došlo do manjeg verbalnog incidenta, ali ništa nalik tuči da on nije bio deo nijednog od tih događaja.

„Gradonačelnik Todić i njegov saradnik bili su pijani i neprestano su provocirali ljude koji su gledali turnir. U jednom trenutku A. A. (agencija je navela puno ime i prezime, prim.red.), stanovnik Leposavića, zajedno sa nekim svojim prijateljima, fizički je napao gradonačelnika i njegovog saradnika, nakon čega je gradonačelnik Todić uspeo da pobegne nakon što je primio nekoliko udaraca u lice, dok je njegov saradnik Stevo Petronijević teško pretučen i teško povređen“, navodi se u tekstu Kosovapress koji su danas preneli drugi mediji u Prištini. Inače, ova agencija se pozvala na svoje neimenovane izvore.

Naveli su štaviše da su incidentu prisustvovali i pripadnici Kosovske policije koji, međutim, „nisu pokušali da spreče sukob koji je trajao duže od pet minuta“.

Ipak, potvrdili su da slučaj nije bio registrovan u 24-časovnom policijskom izveštaju.

Kako je za KoSSev potvrđeno iz Kosovske policije za region Sever, policija nema informacije o navodima koje je objavila Kosovapress.

Ceo slučaj demantuje gradonačelnik Leposavića, čak i to da su ga novinari kontaktirali, kako to tvrdi Kosovapress, ali da joj se nije javio.

U saopštenju iz gradonačelnikovog kabineta dostavljenom portalu KoSSev navodi se:

„Želimo da obavestimo javnost da su informacije iznešene u ovom članku neistinite i netačne, te da imaju nameru da nanesu ličnu i profesionalnu štetu predsedniku opštine Leposavić, Zoranu Todiću, ali i da prikažu opštinu Leposavić u negativnom svetlu“.

Potvrdili su da je Todić sa saradnicima i gostima iz drugih opština pratio finalnu utakmicu tradicionalnog turnira ‘Prijateljstvo’ u malom fudbalu, ali da se tokom i nakon utakmice nije desio nikakav incident, te da o tome mogu da posvedoče nekoliko stotina građana koji su se nalazili na terenu gde se odigravala fudbalska utakmica.

Iz kabineta gradonačelnika Leposavića upućen je zahtev portalima u Prištini da objavljeni članak hitno povuku i „upute pisano izvinjenje predsedniku opštine Leposavić zbog objavljivanja neistinitih i neproverenih informacija“. A za ubuduće predlažu sledeće:

„Predlažemo da se ubuduće, radi pravovremenog i istinitog informisanja javnosti, sadržaj tekstova o predsedniku opštine Leposavić ili opštini Leposavić, koji planirate objaviti u javnosti, prethodno proverite kod zvaničnih izvora opštine Leposavić kako bismo izbegli štetu koju isti mogu prouzrokovati ugledu opštine i njenim zvaničnicima, a istovremeno pokrenuti dostupne pravne radnje protiv medija koji netačne i neproverene informacije plasiraju javnosti, dodaje se u saopštenju gradonačelnika Leposavića.

Pritisci pred izbore da se podrije srpsko jedinstvo i oslabi Srpska lista

U razgovoru za KoSSev, Todić je ipak potvrdio da je došlo do manjeg verbalnog incidenta, u kojem on nije učestvovao, ali ništa nalik onom što su mediji u Prištini naveli. Dao je više detalja o događaju od sinoć, ali i protumačio da se radi o organizovanim pritiscima pred očekivane kosovske vanredne izbore kako bi se „podrilo srpsko jedinstvo i Srpska lista“.

„Zajedno sa svojim saradnicima ugostio sam prijatelje tj. fudbalere veterane iz Stare Pazove koji su odigrali prijateljsku utakmicu sa veteranima iz Leposavića. Kada smo na platou ispred zgrade opštine ispraćali goste iz Pazove, u letnjoj bašti koja se nalazu u blizini zgrade opštine, kasnije sam upoznat, da je došlo da verbalnog incidenta između Petronijevića i A., što može i da se proveri kod vlasnika i osoblja pomenute letnje bašte“.

Todić poručuje da, kako naglašava „lažna vest“ dolazi od strane portala i medija koji izveštavaju na albanskom, a koji „već duže vreme plasiraju neistine i lažne vesti koje su usmerene protiv čelnika i članova Srpke liste, sa jasnim ciljem da se diskredituje rad i delovanje Srpske liste“.

„Iščekujući razrešenje novonastale političke krize i situacije koju su prouzrokovali albanski političari iz Prištine, a sve u iščekivanju raspisivanja vanrednih izbora, mogu da dodam da će u periodu koji sledi pritisak na Srpsku listu i uopšte na Srbe biti još veći i žešći, služeći se i lažima i dezinformacijama, a sve u cilju razbijanja srpskog jedinstva“, zaključio je Todić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.