Kosovska vlada pod istragom zbog kazne od 53 miliona evra za izgradnju autoputa Priština – Skoplje

Foto: Ballkani.info

Izvor: Prishtina Insight (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

BIRN je u utorak otkrio da Specijalno tužilaštvo Kosova vodi istragu protiv službenika Vlade u vezi sa plaćanjem 53 miliona evra kompaniji „Bechtel Enka“ za izgradnju autoputa koji povezuje Kosovo sa Severnom Makedonijom.

Nakon što je u junu 2018. Vlada Kosova američko-turskoj građevinskoj kompaniji „Bechtel Enka“ platila novčanu kaznu u iznosu od 53,1 miliona evra za izgradnju autoputa između Prištine i Skoplja, Specijalno tužilaštvo Kosova u izjavi za BIRN navelo je da su započeli istragu o odluci da se kompaniji isplati ova dodatna kazna.

„Istraga je u toku i do sada je ispitan značajan broj svedoka, a intenzivno radimo na ovom slučaju“, navelo je Specijalno tužilaštvo Kosova u pisanom odgovoru za BIRN.

Premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj, rekao je u junu 2018. da je Vlada zbog kašnjenja u plaćanju trebalo da plati ovu novčanu kaznu  – a što je kompanija zatražila u novembru 2017. godine.

„Nakon kašnjenja sa isplatama od strane Vlade za obavljanje građevinskih radova izvođača, Vlada i izvođač bili su primorani da produže rok za završetak izgradnje, pa je Haradinajeva vlada 27. septembra 2017. godine potpisala aneks ugovora za završetak radova, čime je rok produžen do 21. decembra 2018.“, navodi se u memorandumu koji je ministar za infrastrukturu, Palj Ljekaj, prosledio Kancelariji premijera 20. aprila ove godine.

„Bechtel-Enka“ je u februaru 2014. godine pobedila na tenderu za izgradnju autoputa dužine 60 km od Prištine do Skoplja, u vrednosti od oko 600 miliona evra, koji je prvobitno trebalo da bude otvoren početkom 2018. Autoput je konačno otvoren u maju 2019. godine.

Ljekaj je nakon otvaranja autoputa rekao da je Vlada Kosova nameravala da kompaniju  „Bechtel Enka“ između 2018. i 2019.  kazni iznosom od oko 12 miliona evra zbog kašnjenja izgradnje. Međutim, konkretni koraci povodom ovog pitanja nisu preduzeti.

Prethodna privremena Vlada sadašnjeg predsednika Hašima Tačija potpisala je prvobitni ugovor o izgradnji autoputa 1. jula 2014. , a radovi na izgradnji autoputa započeti su nedelju dana kasnije – 8. jula. Međutim, planirani budžet, građevinski radovi i vremenski okvir za izgradnju autoputa Kosovo-Makedonija koji su dogovoreni tokom Tačijeve vlade nisu se poklopili.

Bivši ministar za infrastrukturu, Ljutfi Žarku, započeo je pregovore sa kompanijom „Bechtel Enka“ 2017. godine u nastojanju da postigne sporazum o promeni dogovorenog obima posla i vremenskog okvira.

Novi ministar za infrastrukturu Palj Ljekaj je 27. septembra 2017., potpisao amandman kojim se krajnji rok za završetak izgradnje autoputa produžuje za dodatnih 347 dana. Dogovoreno je da se vremenski okvir izgradnje produži sa 18. januara 2018. na 31. decembar 2018. godine.

Nekoliko dana nakon što je u septembru 2017. godine započela sa radom, Haradinajeva vlada potpisala je novi aneks ugovora sa kompanijom koji je Vladu koštao još 53,1 miliona evra.

Sadašnja Vlada optužila je prethodnu za nemarnost tokom pregovora, ali nijedna od njih nije apelovala na državnog tužioca da istraži gubitke.

Opoziciona stranka, Samoopredeljenje je u julu 2018. yatražila od Vlade da poništi odluku o plaćanju novčane kazne. „Država treba da reaguje i Vlada treba da poništi odluku. Pedeset tri miliona evra je na Kosovu ogroman iznos novca, a taj novac bi mogao da se uloži u zdravstveni i obrazovni sistem“, rekao je poslanik Samoopredeljenja, Ljiburn Aljiu, na konferenciji za štampu.

Javnost još uvek nema pristup delu ugovora u kojem stoji da je Vlada Kosova pristala da plati kaznu za neispunjavanje zahteva za plaćanje – koje su građevinske kompanije podnele 2014. godine, kao ni delu kojim se produžuje datum završetka.

Ministar Ljekaj je tek u novembru 2017. godine, tokom televizijske debate, rekao da je od kompanije „Bechtel Enka“ dobio zahtev za plaćanje kazne u iznosu od 63 miliona evra. Kasnije se Vlada pohvalila time što je uspela da „spasi“ 10 miliona evra, tako što je platila „samo“ 53 miliona od prvobitno zatraženih 63.

S obzirom na to da javnost nema pristup ugovoru o izgradnji autoputa, sporazumi o finansijskom planu za njegovu izgradnju i kazne u slučaju kašnjenja i dalje ostaju nepoznati.

Prishtina Insight

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.