Gradonačelnik Dečana: "Heroj bitke kod Kumanova" Beg Rizaj biće sahranjen na memorijalnom kompleksu palih boraca

Jedan od devet ubijenih kosovskih Albanaca u Kumanovu, Beg Rizaj, biće sahranjen sutra na "memorijalnom kompleksu palih boraca" u Glođanu, saopštio je danas na svom Fejsbuk profilu gradonačelnik opštine Dečani, Rasim Seljmanaj, postavljajući fotografiju Rizaja, kojeg makedonske vlasti zvanično vode kao teroristu. On ovog kosovskog Albanca, međutim, u svom saopštenju na društvenoj mreži naziva "herojem bitke kod Kumanova", "junakom" i "najuglednijim borcem tri oslobodilačke vojske“. Tako će građani Dečana sutra Rizaju odati počast, okupljajući e se na gradskom trgu i učestvujući u pogrebnoj povorci. 

"Današnji sastanak organizacionog odbora za sahranu heroja bitke kod Kumanova, BEG Rizaja, člana specijalne jedinice 'Crni orlovi' OVK-a, operativne zone Dukađini, nekadašnjeg borca i najuglednijeg pretpostavljenog tri oslobodilačke vojske,“ naveo je na Fejsbuku aktuelni gradonačelnik Dečana i dodao:

Pogledajte video Koha.net atmosfere iz Dečana i pripreme za sahranu Rizaja  OVDE


Pročitajte još: 

Tijela ubijenih Albanaca u Kumanovu dopremljena na Kosovo i predata porodicama (VIDEO)

Ratni veterani traže vojnu ceremoniju za veterane koji su poginuli u Kumanovu

"Sa voljom i odlukom porodice i drugova iz jedinice 'Crni orlovi', junak Beg (Miftar) Rizaj će biti sahranjen sutra, 24. maja, 2015. godine (nedelja) u memorijalnom kompleksu palih boraca u Glođanu u Dečanima.“

Uz ovo saopštenje postavljen je i dnevni red sutrašnje ceremonije – od 12 do 13 časova zakazano je "odavanje počasti" u holu kulturnog centra "Jusuf Grvala" u Dečanima, zatim, od 14 časova sledi okupljanje povodom sahrane na trgu u Dečanima, od 15 časova polazak "pogrebne povorke iz centra Dečana ka spomen kompleksu u Glođanu" i u 16 časova "ceremonija sahrane u spomen kompleksu mučenika u Glođanu".Gde će ostalih osam kosovskih Albanaca biti sahranjeno još uvek nije poznato, kao ni to da li će na njihovim sahranama i sahrani samog Rizaja prisustvovati Kosovske bezbednosne snage kako bi, prema kosovskom zakonu, kako navode kosovski mediji, odali počast "palim borcima". Ukoliko KBS ne oda počast ovim, za makedonske institucije, teroristima, "veterani" Oslobodilačke vojske Kosova su poručili da će to oni učiniti. 

"Mi ćemo uputiti zahtev vojsci. Ukoliko ne odgovore, imamo dovoljno veterana da nose uniforme i daju im vojne počasti," izjavio je ranije predsednik udruženja ratnih veterana za region Dukađinija, Avdilj Muškolaj.

Tela ubijenih kosovskih Albanaca koji su učestvovali u sukobima u Kumanovu, protiv makedonske policije, dopremljena su juče ujutru na Kosovo, a uz veliki broj građana i predstavnika udruženja OVK sa zastavama Albanije, koji su dočekali tela praveći špalir sa albanskim zastavama. Rodbina ubijenih je zatražila i još jednu autopsiju tela, posle autopsije makedonskih vlasti, a u kosovskoj štampi su se već pojavile polu-informacije o navodnom pogubljenu ovih ljudi posle njihove predaje.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.