Janjić: Postoji rizik od slabe izlaznosti na severu

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Uskoro se očekuje odluka Beograda o tome da li će zamrzavanje kampanje Srpske liste značiti i bojkot izbora, rekao je za RTK2 politički analitičar Dušan Janjić. On predviđa da izlaznost na izborima Srba sa Kosova neće biti velika, i ističe da će važno političko pitanje nakon izbora biti ko će iz srpske zajednice dobiti ministarsku funkciju.

Odluke CIK-a o glasačkim listićima, biračkim spiskovima, članovima biračkih odbora i raspodeli mandata navedeni su kao razlog za prekid kampanje Srpske liste. Čeka se i mišljenje Beograda. Zamrzavanje kampanje nije oslabilo poziciju Srpske liste, ali ostaje otvoreno pitanje da li bi ovo moglo voditi bojkotu izbora.

“Ko ne učestvuje, on gubi. Takva su pravila demokratije. Ali to važi samo za onoga kome je zaista stalo da Srbi ostanu i žive u svojim kućama. A one druge koji žele i dalje da prave politički, finansijski profit i da igraju na produženje krize, može biti vrlo korisno da može da dođe i do bojkota glasanja”, smatra Janjić.
 
Po njemu, struje na severu Kosova koje su bile za bojkot lokalnih izbora sada su još jače, ali izostankom snažnije kampanje i za i protiv izbora umanjene su političke tenzije. Ipak, on ne očekuje veću izlaznost nego na lokalnim izborima.
 
“Očekujem malu izlaznost na severu i to je u stvari pravi problem koji se krije iza straha oko cenzusa, jer izlaznost je na lokalnim izborima bila oko 48 hiljada. Sada jedna izlaznost koja bi tu bila oko 45 do 47 hiljada maksimalno ne može da zadovolji one aspiracije koje su političari u Beogradu i odavde najavljivali. a to je da osvoje čak i 20 mesta.”
 
Janjć podseća da, kada se menjao Ustav Kosova Srbi se nisu bavili Kosovom, a sad su iznenađeni posledicama. On veruje da je maksimum koji se mogao postići zadržavanje starog izbornog zakona, iako je i postojeći zakon loš i nejasan.
 
“Ja sam pokušao da se probijem kroz taj zakon i stvarno mi nije jasno, čuo sam da jedan član CIK-a, Rikalo, kaže da Srbi mogu da osvoje 25 mesta, drugi kaže ne može ni deset. Dakle, mislim da treba usavršavati zakon i treba edukovati članove CIK-a da znaju da čitaju zakon i treba uvesti ono što se zove disciplina i kultura govora obraćanja u javnosti. Ako ste vi član nekog tela, vi ne možete da spinujete javnost”, kaže Janjić.
 
Janjić kaže da bez obzira što je prijavljeno pet srpskih lista, suštinski postoje dve opcije, a to su Progresivno demokratska stranka i Srpska lista. Po njegovom mišljenju, stvaranje Srpske liste i priključivanje SLS-a je pozitivno uticalo na prevladavanje podele na Tačijeve Srbe i one druge koju je stvorio Ivica Dačić. 
 
On veruje da je više opcija dobro za položaj srpske zajednice nakon izbora, a ključno pitanje je ko će od Srba dobiti ministarsku fotelju, jer kako kaže, veća politička moć leži u vladi nego u parlamentu.
 
“To je ono što Beograd nije shvatio. Sada Hašim Tači, pošto je on očigledno taj koji će sastavljati Vladu, možda ne sam, ali on sigurno se nalazi u jednoj odličnoj situaciji da napravi rezime saradnje sa nekim Srbima i da napravi zapravo ponudu koja se verovatno neće moći odbiti. Sa tog stanovišta je jasno ko će biti u Vladi, to su neki od ministara, ne svi, koji su dobro radili, i po mišljenju međunarodne zajednice i same Vlade. Opet kažem, ja očekujem da se i oko toga ne isključi potpuno Srpska lista i ne isključi Beograd barem u fazi konsultovanja preko posrednika a to je Ketrin Ešton”. 
 
”Vi ne možete sada ljude koji su preko lokalnih izbora uopšte privoleli da uđu pod zakone i institucije Kosova sad očekivati da oni budu jako dobri partneri sa Albancima i da budu mnogo bolji partneri nego oni koji su sa njima radili u parlamentu i u Vladi.”
 
A mnogo će zavisiti i od odluke Vlade Srbije, kaže Janjić, dodajući da je Beograd čekao da se predsednik Nikolić vrati iz Njujorka. Ipak ističe da je struja koja bi želela u EU, ali ne bi želela da se posvađa sa Rusijom, najuticajnija i njima odgovara produžavanje procesa implementacije Briselskog sporazuma. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.