Nova istraga za ratne zločine u slučaju Ljimaj

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Specijalni tužilac pokrenuo je novu istragu o događajima iz 1998. godine u selu Belanica u Mališevu.

Istraga je pokrenuta nakon izveštaja u emisiji "Pravda na Kosovu", gde su otkrivaju nove sumnje u umešanost drugih lica u ovaj događaj.

Drugog oktobra, 1998. godine, maskirani i uniformisani pripadnici OVK kidnapovali su Ramiza Hodžu iz sela Belanica i Seljmana Binišina iz sela Banje, u opštini Mališevo.

Ova dvojica su ubijeni istog dana u blizini sela Kravasari, u Mališevu.

Za ovaj događaj koji se desio krajem oktobra, Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Fatmira Ljimaja.

U optužnici se navodi da Ljimaj kao pripadnik OVK i komandant 121. brigade nije preduzeo razumne mere, u njegovoj moći – da spreči, ili zaustavi ubijanje Ramiza Hodže i Seljmana Binišija.

Dve nedelje nakon podnošenja optužnice, emisija "Pravda na Kosovu" emitovala je izveštaj o akterima događaja. Tokom emisije očevici su podsetili da su čuli da se prerušeni ljudi oslovljavaju nadimcima.

Brat Ramiza Hodže, Hajriz Hodža, seća se reči koje su razmenili maskirani.

"Neki su došli odande, neki otud, dok je Lice izašao na lice mesta. Bez sumnje, pseto zna ko su," rekao je Hodža za emisiju "Pravda na Kosovu".

Pripadnik OVK koji je u to vreme nosio ovaj nadimak, odbio je da govori za Pravdu na Kosovu, negirajući da je umešan u ovaj događaj.

Nekoliko sedmica nakon emitovanja emisije, tužilac u ovom slučaju, Drita Hajdari, izdala je nalog za dodatnu istragu u vezi sa ovim navodima.

Čitav tekst pročitajte na Internet portalu Kallxo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.