Gračaničko prelo: Počeli „Dani opštine Gračanica“

Dani opštine gračanica
FOTO: Kim

Manifestacija „Gračaničko prelo“, kojom počinju ovogodišnji „Dani opštine Gračanica“, održana je juče u 16 časova u dvorištu Doma kulture. Istovremeno je organizovan i Sajam meda.

Sandra Đokić, predsednica Turističke organizacije Gračanica kaže da je glavni cilj ove manifestacije predstavljanje stvaralaštva i običaja.

“Cilj ove manifestacije i njen koncept je da predstavimo stvaralaštvo našeg naroda, izložba domaće radinosti počela je u 16 časova, svečano otvaranje manifestacije u 17 časova, a pripremili smo i prigodan kulturno-umetnički program od 20 časova. Želimo da naše narodne običaje, kulturu našeg naroda i naše Gračanice predstavimo na najbolji mogući način“, izjavila je juče Đokić za Kim.

Violeta Janković iz Gnjilana, koja se bavi izradom nakita tvrdi da se trudi da mladima prenese tradiciju i običaje koji polako nestaju.

„Bavim se izradom nakita već 6 godina, to je sve ručni rad i trudim se da nakit bude što zanimljiviji. Sada je velika potražnja za ukrasima za običaje, uglavnom svadbe koje se sada organizuju, među kojima je i sito za ‘zaigruvanje’. Tradicija i običaji svakako opadaju, ali mi se nadamo i utičemo koliko možemo na mlade da to opstane u njima“, kazala je ona.

U sklopu ove manifestacije održan je i opštinski Sajam meda u organizaciji UP Nukleus.

Novica Šarkojčević, koji se bavi pčelarstvom i preradom meda u Štrpcu je rekao da prodaja nije velika, ali da se raduje druženju i novim iskustvima.

„Mi smo ovde svake godine, prošle dve smo preskočili zbog korone, ali je lepo, malo se družimo. Što se tiče prodaje nije baš jako velika, ali se družimo, pričamo kako je protekla ova godina i razmenjujemo iskustva“, naveo je on.

Organizator ovog događaja je Turistička organizacija Gračanice, u saradnji sa UP „Nukleus“ i UPŽ „Avenija“.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.