Godo na srpski način: Čekali smo 5 godina, čekaćemo još tri i po meseca

"Mnogi su očekivali da mi danas krenemo onako kako Srbi često rade, prvo srcem pa mozgom. Malo smo obrnuli, valjda smo malo i naučili, pa ćemo polako da krenemo mozgom, da nas niko ne bi sutra optužio da idemo u jednostrane poteze," ovako su danas predstavnici Srba iz deset opština sa srpskom većinom, uz rukovodstvo Srpske liste i podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, objasnili svoje okupljanje dan pred najavljeno ispunjenje ultimatuma da će samostalno formirati Zajednicu srpskih opština ukoliko Priština ne započne rad na tome do 20. aprila. Danas pozdravljaju ono što od 4. aprila vide kao odluku EU. Predsednik i premijer Kosova su tog dana "reaktivirali" Upravljački tim za izradu statuta ZSO, dok je EU samo pozdravila odluku iz Prištine i navela vremenski okvir od četiri meseca da se završi pisanje nacrta. "Ako smo čekali ovih pet godina, sačekaćemo i tri i po meseca. Sačekaćemo i ova tri i po meseca i to kažemo na petogodišnjicu" – reči su zvaničnika iz Beograda. A kako su više puta govornici isticali, sve što su kazali je u duhu toga da ne žele da "ih uvuku u političke igre" kako ne bi "Beograd ili srpski narod bili optuženi da vrše opstrukciju da se formira Zajednica". Više puta je i ponovljeno da ZSO mora da se formira u skladu sa Prvim okvirnim sporazumom i onim iz 2015: "Samo tako ima smisla, sve drugo i nema smisla". Osim što su saopštili šta je 4. aprila uradila EU i kako će sačekati još tri i po meseca, takođe su pokazivali i tumačili dva sporazuma koja su ključna za ZSO – upravo Prvi okvirni sporazum iz Brisela od 2013, i sporazum o ZSO iz 2015. Koristili su termin "pun nadzor" za ono što se u sporazumu definiše kao "pun uvid", odnosno "pun pregled" za oblasti zdravstva, školstva i ekonomskog razvoja, a kada je u pitanju nadležnost ovog tela.

Petković: Brojali smo svaki Božji dan da bi Srbima konačno svanulo

"Do dana današnjeg ZSO nije formirana. Prošlo je ukupno 1.826 dana. Ukupno 1.826 dana, od momenta potpisivanja Briselskog sporazuma, brojali smo svaki Božji dan kako bi konačno i Srbima na Kosovu i Metohiji svanulo" – i danas je Kancelarija za Kosovo i Metohiju brojala.

Petar Petković: "Mnogo dobro ih poznajemo. Poznajemo njihov mentalitet i sistem vrednosti po kojem je žrtva uvek krivac.

I zato nećemo da dozvolimo da im damo i jedan povod da kažu da su Srbi na bilo koji način odgovorni što nije došlo do formiranja ZSO, jer mi smo ti koji svih ovih godina, a danas je pet godina – kako insistiramo na tome. Beograd pet godina insistira na tome."


Da će Srbi sačekati sa formiranjem ZSO, ali i da to "neće dočekati", najavio je prethodno i srpski predsednik Aleksandar Vučić:

"Rekli su da će za tri i po meseca izaći sa statutom za ZSO. Sačekaće Srbija tri i po meseca, ali ja vam sada kažem – nećemo ga dočekati" – poručio je juče iz Beograda.

Najveća odgovornost zbog toga što ZSO nije formirana leži na EU, rekao je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Petar Petković.

"Nikada nismo očekivali ni da će Priština da formira Zajednicu srpskih opština, ali zato smo se nadali da će to da uradi EU i zato smo išli u Brisel, da bi EU naterala Prištinu da svoj deo obaveza ispuni," kazao je.

"Ali, pokazalo se da ovde u Prištini kosovski Albanci imaju neki veći autoritet kada govorimo o nekim drugim državama, nego što taj autoritet ima sama EU, pa zbog toga to objašnjava zašto EU u proteklih pet godina nije bila sposobna da formira ZSO," naglasio je.

EU "otkočila" rad Upravljačkog tima

Danas su ipak preneli optimističnu vest od 4. aprila.

"EU je 4. aprila otkočila i aktivirala rad Upravljačkog tima koji ima mandat da izradi statut ZSO. Pri tom EU je dala rok od četiri meseca da se taj posao završi. Mi ćemo sačekati da prođu i ta tri i po meseca, pošto je 15 dana prošlo, pa da vidimo u kom pravcu ide. Mi i ne očekujemo da će Priština bilo šta po tom pitanju da uradi i zbog toga se pridružujemo ovom procesu zato što je EU ta koja je donela odluku da aktivira rad Upravljačkog tima," ovako je Petković objasnio ono što se sada može već videti kao rezultat prethodne najave od 28. marta.

"Srce Briselskog sporazuma predstavlja formiranje Zajednice srpskih opština koja bi institucionalno okupila ceo srpski narod na KiM, ali i koja bi i bila garant očuvanja srpskog identiteta i svekolikog razvoja srpskog naroda na KiM-u," rekao je.

Ponovio je da je Srbija u potpunosti ispunila svoj deo obaveza, a da se najveći deo – šest od 15 tačaka odnosio na ZSO.

Simić: Mandat Upravljačkom timu dat u Briselu, ne u Prištini

Predsednica SO Zvečan dr Biljana Jaredić – koja je vodila današnji program, predstavila je poslanika u parlamentu "Republike Kosovo" Igora Simića kao nekog ko je "iznutra veoma dobro proučio ovdašnje zakonske procese" i pozvala ga da objasni dogovor o ZSO.

"Oni koji me znaju, znaju da nikada ne čitam kada držim svoje govore, jer uvek govorim iz srca i govorim ono u šta verujem i trudim se da govorim ono što znam. I danas bih mogao da pričam iz glave, ali pošto se neki u Briselu i Prištini, a na žalost i u Beogradu, hvataju nekih tačaka i zareza i ostalo, hajde da budemo precizni, pa ću zato čitati," rekao je Simić koji je u dužem govoru u kojem je čitao tačke Prvog okvirnog sporazuma koje se odnose na ZSO i, kako je objasnio, pravno ih tumačio da mogu i "obični ljudi" da ih razumeju.

I on je ponovio: "Nakon punih 5 godina, 4. aprila EU je označila početak rada Upravljačkog tima za izradu statuta ZSO".

Iznuđen, neiskren korak

Šefa Srpske liste za saradnju sa medijima i civilnim društvom pitali smo kakvi su planovi za sutrašnji, ranije najavljeni događaj – s obzirom na to da je, kako su govornici danas isticali, današnje okupljanje organizovano povodom pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i da se listom pozdravlja EU koja je, kako su ovi govornici isticali, odlučila da formira ZSO, dok se istovremeno od Prištine ne očekuje ništa.

Hoće li onda Srbi sutra jednostrano proglasiti formiranje ZSO?

Simić nam nije neposredno potvrdio da se sutrašnji događaj neće desiti, ali je potvrdio da je EU "krenula" u formiranje ZSO, ponavljajući da se to dogodilo 4. aprila i da se proces odvija zajedno sa Prištinom.

Na naše pitanje da je time potvrdio i da je to takođe odluka Prištine, Simić je rekao:

"To je iznuđen korak, koji nije iskren."

Predstavio je članove Upravljačkog tima koji su sve vreme sedeli pred publikom: Vinka Radosavljević iz Kline, Dejan Radojković iz Zubinog Potoka, Igor Kalamar iz Kosovske Mitrovice i Svetislav Durlević iz Štrpca.

"Mandat mu nije dat u Prištini, mandat mu je dat u Briselu," rekao je Simić za ovaj tim.

Odblokiran rad Upravljačkom timu. Priština pokušala da nam proda praznu vreću

"Zahvaljujući snažnom jedinstvu i zalaganju Srba sa Kosova i Metohije, nas izabranih predstavnika i našeg naroda i države na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, konačno je odblokiran rad Upravljačkog tima. Ovo govorim iz jednog prostog razloga – da nam to nije poklonjeno, kao što nam ništa nije poklonjeno u prethodnih 19 godina," takođe je objasnio.

"Što bi naš narod rekao, da kuću ne pravimo od krova, već od temelja," objašnjavao je dalje Simić, listajući dva sporazuma i dalje ih pravno tumačeći publici.

Priština je pokušala, ne samo da zaustavi ovaj proces, već da donošenjem odluke nekog suda obesmisli ovaj proces i da nam proda praznu vreću, neku organizaciju koja neće imati nijednu od ovih nadležnosti koje su značajne za opstanak srpskog naroda, objasnio je šta je radila Priština.

Otvoreni smo za sva rešenja i za sve razgovore kada je u pitanju uspostavljanje zajednice onako kako je dogovoreno. Nismo otvoreni da nas bilo ko ponižava, nipodaštava odluke našeg naroda, ali istovremeno i da gazi ono što je potpisano u Briselu a čiji garant je bio i Beograd i Priština i sama EU.

Kada smo čekali pet godina, sačekaćemo i tri i po meseca, zaključio je Simić.

Milović: Ne možemo sve da dajemo, možemo da krivimo EU, ali moramo da vidimo i za šta smo mi krivi 

Opozicioni odbornik opštine Zvečan, Dragiša Milović, bio je jedini govornik van dnevnog reda.

Podsećajući da je povod za novo okupljanje bilo najavljeno sa drugačijom porukom, te da su iz svečane sale opštine Zvečan uklonjena po prvi put obeležja srpske države, predstavnicima opština sa srpskom većinom se obratio pitanjem o tome kakav je plan ovog, "najjačeg demokratskog mehanizma" Srba sa KiM-a, kada prođu "i ta tri i po meseca", a desi se da se ne formira ZSO.

"Ako Priština ne želi da posle tih tri i po ili četiri meseca dozvoli izradu statuta i formiranje Zajednice srpskih opština – šta ćemo mi kao skupština raditi? Mi moramo da imamo ili danas, ili na nekoj od narednih zajedničkih sednica odgovor," rekao je Milović.

Pomenuo je potrebu isticanja i dogovora oko crvenih linija kosovskih Srba:

"Za pet godina rezultat Briselskog sporazuma je integracija u kosovske institucije i dezintegracija, odnosno, gašenje srpskih institucija. Mora se podvući crvena linija ispod koje ne idemo. Ne možemo sve davati, možemo da krivimo Evropsku uniju, ali moramo da vidimo i za šta smo mi krivi." 

Milović je podsetio i na to da se u oba dogovora naglašava da se Zajednica formira u skladu sa kosovskim zakonima.

A sutra, umesto ranije najavljenog formiranja ZSO, na Severu Kosova, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, obilazi novu pivaru u Banjskoj i novoizgrađene zgrade u Kosovskoj Mitrovici. U Mitrovici će boraviti prvi put posle svog hapšenja u Mitrovičkom dvoru 26. marta. 

Danas je pet godina od potpisivanja Prvog briselskog sporazuma. 

Vučić: Sačekaćemo tri i po meseca za ZSO ali nećemo dočekati

Podseti se šta to beše ZSO

Dve godine od Briselskog sporazuma: Čekajući Godoa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.