Platforma kosovske vlade: Tači ovlašćen da vodi i okonča dijalog sa BG

Platforma za "finalizaciju" briselskog dijaloga "Kosova i Srbije", koju je danas usvojila kosovska vlada i prosledila je Skupštini, ovlašćuje kosovskog predsednika Hašima Tačija da, zajedno sa kosovskom delegacijom koja će da bude formirana – vodi razgovore o postizanju međunarodnog pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine – javlja Radio Slobodna Evropa. Ovaj radio imao je, navodi, uvid u najnoviji dokument. Kao potpisnik predviđen je predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, iako je predlagač Vlada Kosova. Prema istom dokumentu, kosovska skupština "podržava ulogu posrednika Evropske unije i podršku Sjedinjenih Država u postizanju tog sporazuma, koji će Kosovu omogućiti članstvo u Ujedinjenim nacijama i svim ostalim relevantnim međunarodnim organizacijama, kao i ubrzani evroatlantski put" – javlja isti radio.

A delegaciju Kosova činiće "predstavnici svih političkih partija", dok će Skupština "da insistira da se dijalog okonča međunarodno-obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba da dođe do recipročnog priznanja Kosova i Srbije".

Od predsednika Kosova se traži da redovno obaveštava Skupštinu o toku dijaloga delegacija, a navodi se i da je Skupština Kosovo "vrhovni autoritet koji će ratifikovati sporazum postignut u dijalogu sa Srbijom".

RSE je preneo i komentar kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, koji je naveo da je dokument sačinjen nakon više sastanaka sa Predsednikom Kosova, članovima Skupštine, političkim predstavnicima i civilnim društvom.

On je, dodaje ovaj radio – istakao da je aktuelni dijalog "istrošen" i da više ne daje rezultate, te bi trebalo da se pređe na konačnu fazu dijaloga. Pročitajte još: 

Vlada Kosova usvojila platformu za "završnu fazu dijaloga sa Srbijom"

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.