Godinu dana kasnije: Zastave zemalja porekla proizvoda nedostaju u mnogim prodavnicama na Kosovu

zastave zemlje porekla
FOTO: RSE

Krajem decembra prošle godine na Kosovu je stupilo na snagu administrativno uputstvo kojim je predviđeno da u svakoj prodavnici pored cene proizvoda mora da stoji i zastava zemlje porekla. Skoro godinu dana kasnije, kao RSE piše, u mnogim marketima ovo administrativno uputstvo se ne poštuje.

Nakon uvođenja takse na proizvode iz Srbije i BiH, na Kosovu se počelo sa kampanjom promovisanja domaćih proizvoda. Donošenje i primena administrativnog uputstva za kosovske vlasti predstavljalo je još jednu meru zaštite, kako je tada objašnjeno, domaće proizvodnje.

Iako je već u prvim mesecima, na osnovu monitoringa Kosovskog udruženja privrednika, utvrđeno da samo 30% prodavaca postupa u skladu sa uputstvom, danas RSE navodi da u mnogim marketima nedostaju zastave pored proizvoda.

Glavni tržišni inspektor u Ministarstvu trgovine i industrije Kosova, Ljuljzim Sulja (Lulzim Syla) u razgovoru za RSE rekao je da je tržišna inspekcija kaznila oko 150 prodavaca koji nisu poštovali odluku o postavljanju zastava zemalja porekla pored proizvoda.

zastave zemlje porekla
FOTO: RSE

On je takođe dodao, da inspekcija ovog ministarstva ima samo 14 inspektora, te da je za adekvatno praćenje sprovođenja ovog uputstva neophodno i angažovanje opštinskih inspektora.

„Tamo gde je primećeno da nisu postavljene zastave, kazna se odmah izdaje od 1000 evra. Bezbednosni inspektorat u okviru MTI izrekao je 74 novčane kazne, dok je Tržišna inspekcija kaznila 72 subjekta. Dakle, ukupno je izrečeno 146 novčanih kazni samo za postavljanje zastava porekla“, izjavio je Sulja.

Kako RSE navodi, oni su identifikovali nekoliko slučajeva nepoštovanja ovog administrativnog uputstva u Prištini, a dobili su i potvrde nekoliko građana.

Kosovski Zakon o zaštiti potrošača kojim je predviđena obaveza prodavca da pored cene proizvoda „označi poreklo proizvoda kroz postavljanje etikete koja prikazuje zastavu države porekla,“ stupio je na snagu još juna 2018. godine. U cilju primene ove odredbe, doneto je administrativno uputstvo kojim su detaljnije regulisani tehnički detalji. Ovo administrativno uputstvo stupilo je na snagu 29. decembra 2018. Za kršenje ove odredbe, Zakonom o zaštiti potrošača predviđena je kazna za trgovce u iznosu od 1.000 do 10.000 evra.

Na Severu Kosova, ovo administrativno uputstvo nikada nije zaživelo.

I dok se u mnogim prodavnicama na Kosovu ne poštuje, jedan market na Kosovu počeo je sa postavljanjem zastave zemlje porekla pored proizvoda mnogo ranije, dok još uvek nije to nije bilo zakonska obaveza.

Reč je o Plus Center marketu iz Uroševca. Tamo nije moguće pronaći srpske proizvode, pošto vlasnik marketa, Suljejman Neziri, već godinama svoj marketing zasniva na činjenici da ne nudi proizvode iz Srbije.

Administrativno uputstvo o postavljanju zastave zemlje porekla pored proizvoda, napravilo je problem jednoj radnici u marketu u Prištini, koja je nepažnjom pored Noblica postavila zastavu Kosova, više o tome čitajte u:

Tržišna inspekcija u Prištini pronašla kosovske Noblice

Takse od 100%: „Kupi domaći proizvod, izaberi zastavu države Kosovo!”

„Ukoliko se ukinu takse, marketi na Kosovu biće preplavljeni srpskim zastavama“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.