Potpredsednik Samoopredeljenja: „Srpska lista treba da dokumentuje da priznaje državu Kosovo“

Vest je ažurirana

„Srpska lista treba da nam dokumentuje da priznaje državu Kosovo i da će raditi na unapređenju interesa Republike Kosovo“, novi je uslov Samoopredeljenja (LVV) za učešće ove srpske političke opcije u radu vlade Aljbina Kurtija, prenosi Indeksonline.

Iako je i sam predsednik Samoopredeljenja i budući mandatar za sastav kosovske vlade, Aljbin Kurti, donedavno tvrdio da Srpskoj listi nema mesta u njegovoj vladi, ranije ove nedelje u intervjuu sa Jugoslavom Ćosićem za N1, promenio je narativ.

Kako je izjavio, Srpska lista će imati ministra u vladi, ali neće biti deo koalicione vlade, odnosno od SL neće zavisiti formiranje vlade. Međutim, ni ova ponuda Samoopredeljenja ne dolazi bezuslovno.

Potpredsednik LVV, Besnik Bisljimi (Besnik Bislimi), poručuje Srpskoj listi da pre nego što razmotri ulazak u vladu koju vodi Aljbin Kurti, mora poštovati kosovski ustav i dokumentovati da „priznaje Kosovo i radi u njegovom najboljem interesu“.

„Da, može postojati vlada bez Srpske liste. Ustav jasno kaže u članu 92.1. da Vlada Kosova mora da upravlja u skladu sa Ustavom Kosova. To znači da znamo državu Kosovo i da radimo za dobro ove države. Srpska Lista treba da nam dokumentuje da priznaje državu Kosovo i da će raditi na unapređenju interesa Republike Kosovo. Mi nećemo dozvoliti da na naš budžet dođu ljudi ili grupe koji rade da unište svoju državu. Ali u ovom kontekstu mislim da svaka strana ima obavezu da bude malo fleksibilnija i kreativnija. Da se nađe jedno rešenje koje će dugoročno izgledati da je bilo najbolje rešenje“, izjavio je Bisljimi, prenosi Indeksonline.

Svaki poslanik kosovske skupštine, na konstitutivnoj sednici polaže zakletvu sledeće sadržine:

„Ja, poslanik Skupštine Kosova, zaklinjem se da ću časno i odgovorno izvršavati svoje zadatke i da ću dostojanstveno predstavljati narod, da ću raditi u interesu Kosova i svih njegovih građana, da ću se angažovati na očuvanju i poštovanju ustavnosti i zakonitosti, zaštiti teritorijalnog integriteta, garantovanju ljudskih prava i sloboda u skladu sa zakonima zemlje i evropskim standardima. Zaklinjem se“.

Bisljimi je ponovio navode o uvođenju reciprociteta pre donošenja odluke o ukidanju takse.

„Ako Srbija nije priznala sertifikate izdate na Kosovu i EU je smatrala da je to redovna stvar, nećemo priznati sertifikate koje je Srbija izdala od 1. januara i EU ne može da kaže da je u slučaju Srbije to u redu, a u slučaju Kosova ne. Mi mislimo da u trenutku kada budemo imali puni reciprocitet, onda možemo razgovarati o ukidanju takse i to ćemo normalno uraditi u koordinaciji sa međunarodnim partnerima“, objasnio je.

Srpska lista: Paradoksalno da o poštovanju kosovske državnosti govori LVV

S druge strane iz Srpske liste uzvraćaju optužbu, da upravo LVV negira kosovski ustav i simbole.

„Paradoksalno je da o poštovanju nekakve kosovske državnosti Srpskoj listi govore članovi Samoopredeljenja koji negiraju Ustav tog istog samoproglašenog Kosova, njegove takozvane simbole ali i sve obaveze koje Priština ima prema srpskom narodu, kako po važećim zakonima, tako i po važećim međunarodnim obavezama koje proističu iz Briselskih sporazuma“, navodi SL.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.