Slučaj bacanja suzavca u Skupštini: Konjufca oslobođen optužbi

Gljauk Konjufca
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Osnovni sud u Prištini izrekao je oslobađajuću presudu predsedniku Skupštine Kosova, Gljauku (Glauk) Konjufci, optuženom da je bacio suzavac u Skupštini.

Presudu protiv Konjufce objavila je u ponedeljak sudija Edita Čanta (Çanta).

U optužnici se navodi da je u Skupštini Kosova 10. avgusta 2016. godine, kao poslanik, Konjufca bacio suzavac u salu, nakon čega je bilo nemoguće ostati u sali, prenosi „Zakletva za pravdu“.

Prema rečima sudije Čante, nije dokazano da je Konjufca počinio krivično delo „upotreba oružja ili opasnog oruđa“.

Međutim, za krivično delo „ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“ za koje je nastupila zastarelost – optužba je odbijena.

Saopštenje presude obavljeno je u Konjufcinom odsustvu.

Inače, na sednici održanoj 23. februara 2024. godine, u završnoj reči, tužilac Besart Mustafa je zatražio da se Konjufca kazni za krivično delo koje mu se stavlja na teret, dok je Konjufcin branilac, advokat Arbnora Zećiri, zatražila da bude oslobođen optužbi.

Sudija Čanta je na sednici od 25. oktobra 2023. godine rekala da se Konjufca tereti za krivično delo „ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“.

Šta se Konjufci stavljalo na teret?

Osnovno tužilaštvo u Prištini, 3. februara 2017. godine, podiglo je optužnicu protiv Gljauka Konjufce koja ga tereti za dva krivična dela.

Prema optužnici, Konjufca je optužen da je 10. avgusta 2016. godine, tokom sastanka u sali Skupštine Republike Kosovo, gde su prisustvovali predsednik Skupštine, Kadri Veselji, poslanici Adem Grabovci, Ismet Bećiri, Sabri Hamiti, Palj Ljekaj, Valjdete Bajrami i Slobodan Petrović, u svojstvu narodnog poslanika, suprotno zakonu, upotrebio oružje, tako da je tokom ovog sastanka u ovu salu bacio suzavac.

U optužnici se navodi da zbog toga učesnici nisu mogli da stoje zbog dima izazvanog suzavcem i da su isti bili prinuđeni da napuste salu, čime je okrivljeni Konjufca prekršio član 9.1 Uredbe br.04/12 za nošenje oružja u Republici Kosovo, gde je upotreba oružja zabranjena.

Ovim je Konjufca optužen da je počinio krivično delo „Upotreba opasnog oružja ili oruđa“ iz člana 375. stav 1. Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Prema drugoj tački ove optužnice, na dan, vreme i mesto opisano kao u prvoj tački ove optužbe, okrivljeni Konjufca je, tokom upotrebe suzavca, ometao zvaničnike kao što su predsednik Skupštine, Kadri Veselji, poslanici Adem Grabovci, Ismet Bećiri, Sabri Hamiti, Palj Lekaj, Valjdete Bajrami i Slobodan Petrović u vršenju službenih dužnosti, u kom slučaju su svi zvaničnici bili primorani da prekinu sednicu i napuste salu.

Zbog toga je Konjufca optužen da je počinio krivično delo „Ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“ iz člana 409. stav 1. Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena kazna zatvora od tri meseca do tri godine.

Povezane vesti:

Slučaj bacanja suzavca u Skupštini: Konjufca se brani ćutanjem, Ljekaj se ne seća

Optužnica podignuta pre 7 godina – nema saslušanja Konjufce i ostalih za bacanje suzavca u Skupštini

Kosovski apelacioni sud naložio ponovno suđenje protiv ministarke i poslanika za bacanje suzavca

I poslanik AAK uskoro pred sudom zbog bacanja suzavca u skupštini

Prvo ročište Konjufci zbog bacanja suzavca u skupštini, nije se pojavio, kaže ima obavezePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.