Vučić sa Saracinom o sutrašnjem sastanku u Briselu; Kineskom ambasadoru čestitao Novu godinu, a telefonski razgovarao i sa Netanjahuom

Aleksandar Vučić i Manuel Saracin
FOTO: Budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sastao se danas u Beogradu sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom. Osim o saradnji i odnosima njihovih država, bilo je reči i o razvoju situacije na KiM.

Saracin i Vučić, kako je naveo srpski predsednik na Instagramu, razgovarali su najpre o regionalnim i međunarodnim odnosima, sa akcentom na odnose njihovih država.

„Razmenili smo mišljenja i o saradnji Srbije i Nemačke, kao i o evrointegracijama Srbije i izazovima sa kojima se na tom putu suočava, a sa posebnim zadovoljstvom sam predstavio našu viziju moderne Srbije i brojne projekte na kojima radimo, pogotovo u sklopu organizacije predstojećeg EXPO 2027“, saopštio je Vučić na Instagramu.

Kada je reč o Kosovu, osim o samoj situaciji, tema im je bila i sutrašnji sastanak u Briselu, a u vezi sa, kako je već najavljeno, Uredbom Centralne banke Kosova.

Kako je danas ranije potvrđeno, iz Beograda na ovaj sastanak, koji počinje ujutru, odlazi glavni pregovarač i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, a iz Prištine – predstavnik Centralne banke Kosova.

Sastanak i sa kineskim ambasadorom

Vučić je takođe danas, povodom Lunarne Nove godine, koja je bila 10. februara – čestitao kinesku Novu godinu, kineskom ambasadoru u Srbiji Li Mingu sa kojim se danas sastao.

Poželeo mu je napredak Kine i blagostanje prijateljskog kineskog naroda:

„Uvereni smo da će vaša zemlja i u godini Drvenog zmaja, sa istom snagom, mudrošću i inovativnošću nastaviti putem opšteg napretka“.

Dodao je i da snažno veruje u budućnost srpsko-kineskih odnosa, koji su, kako ističe, „dobili novi kvalitet zajedničkim zalaganjem u gotovo svim oblastima i koji su na istorijskom vrhuncu“.

„Zahvalni smo na snažnoj podršci NR Kine po svim pitanjima od vitalnog interesa za Republiku Srbiju, a sa velikom radošću očekujem da nam godina Drvenog zmaja dovede u Srbiju i našeg iskrenog prijatelja i jednog od najznačajnijih svetskih lidera predsednika Si Đinpinga“, naveo je Vučić, takođe na Instagramu.

Aleksandar Vučić i ambasador Kine u Srbiji Li Ming
FTO: Budućnostsrbijeav
Kratko i sa Netanjahuom

Razgovarao je tokom dana Vučić telefonski i sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom, o daljem unapređenju bilateralnih odnosa.

Razgovor je ocenio kao dobar:

„Sva važna pitanja su pokrenuta i verujem da će obe strane od tih razgovora imati značajne koristi u budućnosti“.

Pročitaj još na:

 

Saracin: Potrebna jasna agenda za deeskalaciju situacije na Severu Kosova

Saracin: Nećemo da dozvolimo da glupe odluke potisnu mogućnosti Ohridskog sporazuma

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.