Glavni pregovarači danas u Briselu, EU očekuje „finalizaciju mape puta“ za struju

Nova runda dijaloga glavnih pregovarača Beograda i Prištine biće održana danas u Briselu. Nakon serije izjava koje su stizale i iz Beograda i iz Prištine o tome da su dve strane sve bliže dogovoru o pitanju energetike na Severu, iz Evropske unije potvrdili su da će se razgovarati o „finalizaciji mape puta, koja bi olakšala implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine“.

Portparol Evropske Unije Peter Stano potvrdio je vest za medije.

“Razgovori će se fokusirati na finalizaciju mape puta, koja bi olakšala implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine, kao i na druga aktuelna pitanja, uključujući pripreme za naredni samit“, rekao je Stano u pisanom odgovoru upućenom medijima.

Domaćin sastanka biće specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, dok će energetsko pitanje biti u fokusu razgovora u utorak.

Ova nedelja je ključna za energetiku najavio je kosovski premijer, Aljbin Kurti, dok su najave u sličnom tonu prethodno stigle i iz Beograda.

Zvaničnici Beograda i Prištine već danima najavljuju mogućnosti skorijeg postizanja sporazuma o struji na Severu Kosova.

Međutim sam sadržaj dokumenta strane drugačije tumače.

„Očekujem da bude u redu osim ako ponove ne izmisle nešto. Mi smo to oko nestalih osoba i energetike napravili dobar dogovor sa KEDS-om turskim u Istanbulu“, kazao je juče srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Nada se „nekom dogovoru“ – „bar oko elementarnih dogovora da probaju da se dogovore“.

A zbog „poplave specijalnih izlasnika“, kaže da je važno da se razgovara u okviru domaće političke scene, a „čim se formira i parlament“, da se u njemu razgovara naredna dva do tri meseca i to sa predstavnicima Vlade, sa zemljama u okruženju.

„Da vidimo koji je naš status i kakav naš stav treba da bude prema svemu“, naglasio je.

„Zato što što je veća poplava, plašim se da je sve manje validnih i dobrih predloga za nas, valjda svi pokazuju preveliku brigu, a ponekad mi se čini mnogo babica-kilava deca, tako da videćemo, da ne govorim ništa unapred, naše je da razgovarmo sa svima, da poštujemo sve, ali mi imamo našu politiku, svoj program, svoje planove tako ćemo da radimo i u budućnosti. Mene zanima kako ce izgledati četvrtak jer od toga zavisi kakva će biti ahitektura u Evropi, mozda najzanimljiviji dan u Evropi, možda ne za nas interno, moći ćemo da vidimo svoje mesto i šta nam sledi, ne potcenjujući nas i ne precenjujući.“

Novi razgovori u Briselu održavaju se nakon serije pokušaja da dođe do trilaterale.

Poslednji bezuspešan pokušaj trilaterale usledio je 13. maja kada je iz EU saopšteno da nije došlo do dogovora o tablicama koji je pre toga bio najavljen, ali da jeste načinjen pomak po pitanju energetike.

Glavni pregovarači su se pre toga sastali 21. aprila kada takođe nisu uspeli da postigu sporazum po pitanju trajnog rešenja za registarske tablice, uprkos najavama, usled čega je režim stikera ostao na snazi.

Iz Evropske unije su nakon aprilskog sastanka saopštili da očekuju od glavnih pregovarača da se dogovore o pitanju tablica i da nastave razgovore i da se uzdrže od „bezbednosno rizičnih akcija“.

Poslednji sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou održan je u julu prošle godine.

Od septembarske krize na severu Kosova, glavni pregovarači, Besnik Bisljimi iz Prištine i Petar Petković iz Beograda, sastali su se samo jednom, 21. Aprila.

Dijalog na nivou glavnih pregovarača vođen je nekoliko puta pre i posle ovog trenutka, ali bez njihovog direktnog susreta. Svaki sastanak održan u Briselu od tada je završen bez ikakvog rezultata.

Prema evropskim zvaničnicima, energetika i pitanje nestalih su dve teme u kojima su stranke usaglasile svoje stavove.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.