GI SDP: Dvostruki aršini EULEX-ovog pravosuđa

Građanska inicijativa "Srbija, demokratija, pravda" saopštila je danas da je odluka da se članu Dreničke grupe, Ismetu Hadži, odobri odbrana sa slobode, diskreditovala EULEX kada je u pitanju pravo i pravda, upućujući da EULEX-ovo pravosuđe funkcioniše po, kako se navodi u sapštenju, dvostrukim aršinima. 
 
"Dvostruki aršini EULEX-ovog pravosuđa su najnovijim potezima, još jednom u nizu, diskreditovali EULEX kada je u pitanju pravo i pravda. Samo dva dana nakon što je EULEX tužilac podigao optužnicu protiv našeg lidera, Olivera Ivanovića, i izneo svoj zahtev za produženje pritvora, sud je dozvolio da se Ismet Hadža, jedan od optuženih u slučaju Drenička grupa, koji je optužen ratne zločine nad civilnim stanovništvom u Likovcu, 1998 i 1999. godine, brani sa slobode," navodi se u saopštenju ove partije i dodaje da je ovakva odluka "skandal koji je nezabeležen u pravnoj istoriji." 
 
GI SDP podseća i da je Oliveru Ivanoviću svaki zahtev da se brani sa slobode odbijan, kao i da mu nije odobreno da poseti porodicu najbliže saradnice kojoj je majka preminula, dok je istovremeno, članu Dreničke grupe, Sabitu Geciju, odobreno da "ide na sahranu čoveku kojeg nije ni poznavao".
 
"Sa druge strane, našem lideru se svaki zahtev da se brani sa slobode odbija, uvek istim 'obrazloženjima', šta više, kada je gospodin Ivanović podneo zahtev da mu se dozvoli da poseti porodicu najbliže saradnice, kojoj je majka preminula, i čiji se stan nalazi na tri stotine metara od zgrade suda i policije, taj zahtev je odmah odbijen, iako je isti sud dozvolio Sabitu Geciju da ide na sahranu čoveku kojeg nije ni poznavao, 40 kilometara udaljenoj od bolnice, u kojoj se nalazio (umesto u pritvoru)," dodaje se u saopštenju. 
 
Ova partija ističe i da je niz primera EULEX-ovih dvostrukih aršina dug, "što vređa ceo srpski narod na Kosovu i Metohiji," kao i da su u tim primerima "Albanci uvek u povlašćenoj poziciji", dok se "EULEX ponaša kao staratelj."
 
Podsetimo, dva dana nakon što je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv petorice Srba (Oliver Ivanović, Dragoljub Delibašić, Ilija Vujačić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović) jednom od petnaestorice optuženih kosovskih Albanaca iz Dreničke grupe, Ismetu Hadži, koji se tereti za ratne zločine, juče je odobrena odbrana sa slobode.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.