Ljavdrim Muhadžeri na Interpolovoj poternici

Sudija Osnovnog suda u Uroševcu, Sahit Krasnići, izdao međunarodni nalog za hapšenje Muhadžerija, Interpol potvrdio zahtev; istraga pokrenuta i protiv poglavara Islamske zajednice Kosova; Samoopredeljenje: Kosovske institucije poznate po skandalima i neodgovornosti, ne treba aplaudirati procesu kojem se ne zna ni početak, ni kraj
 
Interpol je dobio zahtev od kosovskih vlasti da Ljavdrim Muhadžeri bude uključen u sistem međunarodne policijske potrage, prenosi RTK.
 

Povezani članci: 

 
 
 

Za kosovskim Albancem koji se trenutno bori u ratu u Iraku kao podrška ISIS-u, Ljavdrimom Mihadžerijem, biće raspisana poternica Interpola, potvrdio je za radio "Kosovo", Osnovni sud u Uroševcu. 

 
Sudija Osnovnog suda u Uroševcu, Sahit Krasnići je izdao međunarodni nalog za hapšenje Muhadžerija i potvrdio je da je Odeljenje za međunarodnu saradnju kosovskog ministarstva pravde potvrdilo da je ovaj zahtev Interpol odobrio, tako da je Muhadžeri od sada jedan od lica koje traži i Interpol.
 
"Izdao sam nalog za raspisivanje međunarodne poternice, posle dve druge procedure – lokalnog i centralnog naloga. Dobio sam potvrdu da je zahtev prihvaćen i lice (Ljavrdim Muhadžeri) će odsada biti postavljen na Interpolovu poternicu," uzjavio je Krasnići za radio "Kosovo". 
 
Prema rečima portparolke Specijalnog tužilaštva Kosova, Ljiridone Kozmaći, proceduru za izdavanje naloga za hapšenje Muhadžerija je inicijalno pokrenulo Specijalno tužilaštvo Kosova.
 
"Dana 2. maja 2014, specijalni tužilac se obratio Odeljenju za teška krivična dela suda u Uroševcu, sa zahtevom da nalog za hapšenje Ljavdrima Muhadžerija, izda i Interpol," rekala je Kozmaći za ovaj radio. 
 
Specijalno tužilaštvo Kosova je u januaru ove godine pokrenulo istragu protiv Muhadžerija i drugih lica za koje se sumnja da su umešani u terorističke aktivnosti.
 
Istovremeno sa izdavanjem međunarodne poternice za Muhadžerijem, Osnovni sud u Uroševcu tvrdi da postoji druga grupa ljudi koji su pod sumnjom za terorizam i na koje se primenjuje mera prisluškivanja.


Dvadesetpetgodišnjak sa Kosova, Ljavdrim Muhadžeri, koji je u međunarodnom fokusu već par meseci, uz Albance koji se sa Kosova i Makedonije od 2012. godine pojačano regrutuju u redove radikalnih islamista, a koji se u Siriji bore za stvaranje Islamske države (ISIS), nakon postavljanja fotografija na svom Fejsbuk profilu na kojima se vidi da odseca glavu mladiću, sa porukom "Allahu Akbar", našao se u fokusu medijske pažnje i na Balkanu. 
On je u svom intervjuu za "Gazeta Dita" iz Tirane, 2. avgusta, rekao da nije uradio ništa više nego što su radili pripadnici OVK tokom rata onima koji su Srbima odavali informacije, te da "će obezglaviti svakog onog ko izda."
 

 

Istraga pokrenuta i protiv poglavara Islamske zajednice Kosova

Poglavar Islamske zajednice Kosova, Naim Trnava je jedno od lica protiv kojih kosovska policija vodi istragu, prenela je kosovska televizija "Koha Vision".
 
Istraga protiv Trnave se vodi zbog primanja sredstava od sumnjivih organizacija, kao i zbog imenovanje sumnjivih imama na Kosovu, potvrdili su izvori ove televizije.
 
Istraga se takođe vodi i protiv nekoliko imama džamija u Prizrenu, Kačaniku, Đeneral Jankoviću i Dragašu. 
 
Sa druge strane, jedan od izvora ove televizije, blizak kosovskoj policiji, tvrdi da je kosovska policija tokom akcije koja je pokrenuta 11. avgusta, kada je uhapšeno 40 lica za koja se sumnja da su učestvovala u ratu u Iraku i Siriji, nailazila na mnoštvo problema, jer su neki od pojedinaca u institucijama sabotirali istragu kosovske policije. 
 
Koha Vision je nedavno izvestila i da su protiv nekih imama pokrenute i restriktivne mere, te im tako Amerika neće izdavati vize. 
 
Samoopredeljenje: Kosovske institucije poznate po skandalima i neodgovornosti, ne treba aplaudirati procesu kojem se ne zna ni početak, ni kraj
 
Pokret Samoopredeljenje je u svom jučerašnjem saopštenju u vezi sa hapšenjima lica osumnjičenih za učestvovanje u ratu u Siriji i Iraku, i terorizam, ocenilo da s obzirom na to da su kosovske institucije poznate po skandalima i nedgovornosti ne treba aplaudirati, kako se navodi u sapštenju, procesu kojem se ne zna ni početak, a naročito kraj, prenose kosovski mediji.
 
”Tužilaštvo i pravosuđe, policija i kosovska obaveštajna agencija, ali i Vlada Kosova, poznati su po skandalima i neodgovornosti, korupciji, i prema tome, ne treba da se žurimo i aplaudiramo jednom procesu kojem se ne zna ni početak, a naročito kraj”, navodi se u saopštenju u kojem se ističe da kosovske institucije nisu u stanju da se bore ni protiv srpskih državnih struktura. 
 
Razlozi zbog čega Kosovo postaje plodna zemlja za ekstremizam, prema Samoopredeljenju, jesu siromaštvo i nezaposlenost koji su u porastu, obrazovanje koje je u padu, prisustvo verskog esktremizma i medija koji to promovišu, objasnivši da hapšenja mogu da budu i kontraproduktivna. 
 
”Ako se pokaže da je policija uhapsila 40 lica zbog njihovih uverenja i njihovog izgleda, više nego zbog počinjenih zločina, onda ova hapšenja lako mogu da postanu kontraproduktivna za budućnost," ističe se u saopštenju ove kosovske partije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.