GI SDP: Četvorogodišnji pomen Ivanoviću na mestu gde je ubijen

Oliver Ivanović KoSSev
FOTO: KoSSev

Građanska inicijativa Sloboda demokratija pravda (SDP) obeležiće četvrtu godišnjicu ubistva svog bivšeg lidera, Olivera Ivanovića, pomenom i paljenjem sveća u nedelju u 10 sati, na mestu ubistva – ispred sedišta ove stranke.

Protekle četiri godine za porodicu, prijatelje i članstvo bile su mučan, iscrpljujući i vrlo težak period, poručuju iz ove građanske inicijative.

„On je bio ispunjen osećajem izneverenosti i očaja. Osim podizanja optužnice, nije se maklo sa početne tačke, šta više, Specijalno tužilaštvo je znalo da ode i korak nazad, kao da svesno razvlači proces i čini ga traljavim“, navodi GI SDP.

Podsećaju i na to da nema nijednog traga izvršiocima niti nalogodavcima, kao i da se potencijalni dokazi u vidu video snimaka, kako navode, negde iza više brava kriju i ne obelodanjuju.

„Mnogo smo izgubili, takav gubitak se ne može nadoknaditi. Brutalno i hladnokrvno je prosuta krv velikog borca za srpski narod i pravdu. Zato i ovog 16. januara u 10h odaćemo pomen, zapaliti sveće, položiti cveće i tražiti odgovor na pitanje KO JE UBIO OLIVERA IVANOVIĆA!!!“, poručili su.

Nešto ranije istog dana, na istom mestu će se okupiti i prijatelji i saborci Olivera Ivanovića, koji su preko društvenih mreža uputili poziv građanima da se okupe u što većem broju i zapale sveće.

Oni su pozvali sve građane da se u nedelju okupe ne mestu atentata i u vreme kada je on pre četiri godine ubijen – 8.15 časova.

Za to vreme u Beogradu će se za Ivanovića održati protestna šetnja. I ove godine, kao i prethodnih, protest je pod sloganom „Ko je ubio Olivera?“

U nedelju u podne na Andrićevom vencu se održava protest, a potom će učesnici krenuti u šetnju trasom do Crkve svetog Marka i zapaliti sveće.

Poziv za šetnju uputilo je više predstavnika opozicionih stranaka.

I lider opozicione Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, uz spot, pozvao je građane da se u nedelju okupe ispred crkve Svetog Marka u Beogradu. 

Protestna šetnja u senci referenduma ili obrnuto?

I dok opozicija za nedelju najavljuje protestne šetnje, istog dana se održava i glasanje na referendumu za promenu Ustava Srbije. Opozicija je podeljena između toga da se referendum bojkotuje i da se na glasanje izađe i zaokruži „ne“.

Protestna šetnja za Olivera, kao i blokade zbog protivljenja referendumu, za deo predstavnika opozicije, koji su već najavili bojkot referenduma, predstavljaju bolji način da obeleže ovaj dan nego izlaskom na glasanje.

Plakati sa likom ubijenog Olivera Ivanovića na kojima stoji da „16. januara nema referenduma! 16. januara je šetnja za Olivera Ivanovića“ još ranije su se pojavili na društvenim mrežama.

Protestne šetnje u znak sećanja na Olivera Ivanovića su se i prethodnih godina održavale u Beogradu, kada su građani i deo opozicije slali jednoglasne poruke vlastima – o neophodnosti sprovođenja istražnih radnji, pronalaska i kažnjavanja nalogodavaca i ubica Ivanovića.

Jedna od najupečatljivijih bila je šetnja održana tokom protesta „Jedan od pet miliona“, 2020. godine na drugu godišnjicu atentata.

Optužnica tanka, proces spor?

Oliver Ivanović, lider GI SDP, ubijen je sa šest hitaca u leđa 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici. Izvršioci i organizatori ubistva još uvek nisu označeni i procesuirani, uprkos višegodišnjem protoku vremena, ali i više najava najviših kosovskih i srpskih zvaničnika sa davanjem rokova za pravičan epilog ovog slučaja.

Prva hapšenja usledila su nakon samog ubistva – 11. februara ali protiv dva policajca osumnjičenih za manipulisanje dokazima na licu mesta, ali su na posao vraćeni nekoliko meseci kasnije, da bi jedan od njih 23. novembra 2018. bio ponovo uhapšen sa još dvojicom koji su se svi našli i na optužnici.

Prva optužnica podignuta je 2. decembra 2019. protiv šest tada već uhapšenih lica (kao i sekretarica Olivera Ivanovića), a poternica je raspisana za još četiri osobe. Optužnica je revidirana još dva puta krajem decembra 2019, te u novembru 2020, ali se ona našla na udaru snažne kritike da je „tanka“, te da sudski proces ide upadljivo sporo. Svega nekoliko ročišta održano je za nepune dve godine. U međuvremenu nalog za hapšenje ukinut je protiv Milana Radoičića. U decembru 2021. je obelodanjena i lista američkog ministarstva finansija sa 13 biznismena i ljudi sa Severa koji su se našli pod američkim sankcijama, a među njima su i imena sa optužnice, odnosno imena koja se spominju u optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića: Milan Radoičić, Zvonko Veselinović, Žarko Veselinović, Željko Bojić, Marko Rošić i Milan Mihailović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.