Oliverovi prijatelji pozvali da se u nedelju na mestu ubistva zapale sveće

Obeležavanje 11 meseci od ubistva Olivera Ivanovića
Foto: KoSSev

Prijatelji i saborci Olivera Ivanovića pozvali su građane, da se u nedelju u Kosovskoj Mitrovici, na četvorogodišnjicu njegovog ubistva, na mestu atentata i u vreme kada je ubijen, u 8.15 časova okupe da zapale sveće.

Saborci Olivera Ivanovića veruju da će se ovog puta na obeležavanju godišnjice njegovog ubistva, ispred prostorija nekadašnje stranke čiji je Ivanović bio lider, okupiti više građana nego prethodnih godina.

„I dok se premišljate, samo se setite da se možete naći u istoj situaciji samo zato što se zbog nečega razlikujete ili ne date na sebe“, naveli su na društvenim mrežama.

Za to vreme u Beogradu će se za Ivanovića održati protestna šetnja. I ove godine, kao i prethodnih, protest je pod sloganom „Ko je ubio Olivera?“

U nedelju u podne na Andrićevom vencu se održava protest, a potom će učesnici krenuti u šetnju trasom do Crkve svetog Marka i zapaliti sveće.

Poziv za šetnju uputilo je više predstavnika opozicionih stranaka.

I lider opozicione Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, uz spot, pozvao je građane da se u nedelju okupe ispred crkve Svetog Marka u Beogradu. 

Protestna šetnja u senci referenduma ili obrnuto?

I dok opozicija za nedelju najavljuje protestne šetnje, istog dana se održava i glasanje na referendumu za promenu Ustava Srbije. Opozicija je podeljena između toga da se referendum bojkotuje i da se na glasanje izađe i zaokruži „ne“.

Protestna šetnja za Olivera, kao i blokade zbog protivljenja referendumu, za deo predstavnika opozicije, koji su već najavili bojkot referenduma, predstavljaju bolji način da obeleže ovaj dan nego izlaskom na glasanje.

Plakati sa likom ubijenog Olivera Ivanovića na kojima stoji da „16. januara nema referenduma! 16. januara je šetnja za Olivera Ivanovića“ još ranije su se pojavili na društvenim mrežama.

Protestne šetnje u znak sećanja na Olivera Ivanovića su se i prethodnih godina održavale u Beogradu, kada su građani i deo opozicije slali jednoglasne poruke vlastima – o neophodnosti sprovođenja istražnih radnji, pronalaska i kažnjavanja nalogodavaca i ubica Ivanovića.

Jedna od najupečatljivijih bila je šetnja održana tokom protesta „Jedan od pet miliona“, 2020. godine na drugu godišnjicu atentata.

Optužnica tanka, proces spor?

Oliver Ivanović, lider GI SDP, ubijen je sa šest hitaca u leđa 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici. Izvršioci i organizatori ubistva još uvek nisu označeni i procesuirani, uprkos višegodišnjem protoku vremena, ali i više najava najviših kosovskih i srpskih zvaničnika sa davanjem rokova za pravičan epilog ovog slučaja.

Prva hapšenja usledila su nakon samog ubistva – 11. februara ali protiv dva policajca osumnjičenih za manipulisanje dokazima na licu mesta, ali su na posao vraćeni nekoliko meseci kasnije, da bi jedan od njih 23. novembra 2018. bio ponovo uhapšen sa još dvojicom koji su se svi našli i na optužnici.

Prva optužnica podignuta je 2. decembra 2019. protiv šest tada već uhapšenih lica (kao i sekretarica Olivera Ivanovića), a poternica je raspisana za još četiri osobe. Optužnica je revidirana još dva puta krajem decembra 2019, te u novembru 2020, ali se ona našla na udaru snažne kritike da je „tanka“, te da sudski proces ide upadljivo sporo. Svega nekoliko ročišta održano je za nepune dve godine. U međuvremenu nalog za hapšenje ukinut je protiv Milana Radoičića. U decembru 2021. je obelodanjena i lista američkog ministarstva finansija sa 13 biznismena i ljudi sa Severa koji su se našli pod američkim sankcijama, a među njima su i imena sa optužnice, odnosno imena koja se spominju u optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića: Milan Radoičić, Zvonko Veselinović, Žarko Veselinović, Željko Bojić, Marko Rošić i Milan Mihailović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.