Gervala sa Saracinom u PR: Štitićemo građane na Severu; Sa nemačkim izaslanikom razgovarali i čelnici S.liste

Donika Gervala
FOTO: Ujedinjene nacije/Youtube
Vest je ažurirana

„Kosovo neće odustati od zaštite svojih građana na Severu od pretnji ekstremista koje podržava Beograd“, poručila je kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala-Švarc nakon jučerašnjeg sastanka sa izaslanicima nemačke savezne vlade i Slovenije za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom i Anžejom Frangešom.

O susretu je izvestila na svom Tviter nalogu, gde je pozvala Evropsku uniju da ne „toleriše kriminalnu opstrukciju protiv evropskih principa i vladavine prava“.

Ova ministarka je ujedno objavila fotografiju sa definicijom pojma vladavine prava.

donika gervala vladavina prava
FOTO: Twitter/Donika Gervala-Švarc

Izaslanici nemačke savezne vlade i Slovenije za Zapadni Balkan sastali su se danas i sa zamenikom kosovskog premijera, Besnikom Bisljimijem, sa kojim su razgovarali o dešavanjima na Kosovu i dijalogu Beograda i Prištine.

Bisljimi je u razgovoru naglasio da ja vreme da se razgovara o okvirnom sporazumu koji će voditi ka potpunoj normalizaciji odnosa dve strane.

„Vlada Republike Kosovo ostaje posvećena zakonitosti i ustavnosti, poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, jednakosti, služenju građanima, miru i bezbednosti“, istakao je Bisljimi.

Sa Saracinom i Frangešom su se danas u Kosovskoj Mitrovici sastali i čelnici Srpske liste – predsednik Goran Rakić, i potpredsednik Igor Simić.

Razgovarali su o trenutnoj političko-bezbednosnoj situaciji na KiM-u, potvrđeno je iz ove stranke.

Sastanku su prisustvovali i ambasadori Nemačke Jern Rode i Slovenije Minca Benedejčić.

Srpska lista Saracin
FOTO: Srpska lista

Izaslanik nemačke savezne vlade, Manuel Saracin, od juče boravi na Kosovu, gde se, osim sa Gervalom, sastao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ali i sa čelnicima KFOR-a, EULEX-a i OEBS-a. Fokus razgovora bila je novonastala situacija na Severu Kosova.

Saracin se juče oglasio objavom na Tviteru navodeći da je posvećen deeskalaciji i konstruktivnom putu ka dijalogu, dok je Kurti za novonastalu situaciju optužio Beograd i poručio ovom izaslaniku da su odluci da Srbi sa Severa napuste kosovske institucije prethodili „orkestracija i podsticanje“ Beograda.

Pročitajte još:

Saracin u PR sa čelnicima KFOR-a, EULEX-a, OEBS-a: Angažovani smo oko deeskalacije; Kurti: Beograd „orkestrira i preti“

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.