I zaposleni na Jarinju i Brnjaku danas zvanično podneli ostavke

Jarinje
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

U međuvremenu, i portparol Kosovske carine Adriatik Staviljeci, potvrdio je za prištinsku Kohu da je danas ukupno 11 radnika sa prelaza Jarinje i Brnjak podnelo ostavke.

On je ujedno kazao da će na njihova mesta biti raspoređeni carinici sa drugih prelaza.

„Jedanaest srpskih pripadnika Carine Kosova podnelo je ostavku. Radili su na Jarinju i Brnjaku. Njihova zamena biće izvršena postavljanjem carinika sa drugih punktova“, rekao je Staviljeci za ovaj medij.

U vreme kad se na Severu ostavke Srba u kosovskim institucijama iz dana u dan nižu, danas je to isto učinio deo zaposlenih i na prelazima na Severu. Desetak radnika na Jarinju i Brnjaku zvanično je dokumentaciju o ostavkama predalo Carinskoj službi Kosova, saznajemo od izvora koji je želeo da ostane anoniman.

Ovi radnici kosovske carine, kako nam je isti izvor potvrdio, danas su se zvanično i razdužili.

„Da, danas je desetak nas zaposlenih na Jarinju i Brnjaku dalo otkaze“, naveo je izvor KoSSev portala.

Kako nam takođe potvrdio, ostavke su danas dali samo zaposleni na Jarinju i Brnjaku, odnosno na prelazima na Severu.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je nakon odluke Prištine da fazno sprovede odluku o preregistraciji kojom prvo opominje vlasnike automobila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu da ih prebace na RKS, kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija.

Od dana kada se sa napuštanjem kosovskih institucija započelo, kosovski premijer Aljbin Kurti u više navrata apelovao je na srpsku zajednicu da se u njih vrate, premda još uvek odbijajući da ispuni njihove zahteve – povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština.

Međunarodni predstavnici listom pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

Ipak, na Severu se svakodnevno nastavlja sa napuštanjem kosovskih institucija. Juče su ispred opštine SO Mitrovica, zaposleni predavali ostavke, kao i četiri rukovodilaca opštinskih izbornih komisija.

Portal Kosovo onlajn juče je javio da je isto uradilo i deset pripadnika KBS-a, što je kosovski ministar odbrane Armend Mehaj potom demantovao.

Beograd i Priština se i dalje za novonastalu situaciju uzajamno optužuju.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.