Saracin u PR sa čelnicima KFOR-a, EULEX-a, OEBS-a: Angažovani smo oko deeskalacije; Kurti: Beograd „orkestrira i preti“

kurti saracin
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Izaslanik nemačke savezne vlade za Zapadni Balkan, Manuel Saracin, boravio je danas na Kosovu. Sastao se sa Aljbinom Kurtijem, ali i sa čelnicima KFOR-a, EULEX-a, OEBS-a. Fokus razgovora bila je novonastala situacija na Severu Kosova. Saracin poručuje da je angažovan oko deeskalacije, dok Kurti za istu optužuje Beograd.

Kurti je ranije danas razgovarao sa Saracinom. Sastanku su prisustvovali i nemački ambasador na Kosovu, Jern Rode, specijalni izaslanik Slovenije za Zapadni Balkan Anžej Frangeš i ambasadorka Slovenije na Kosovu, Minca Benedejčič.

Od prištinskih zvaničnika sastanku su prisustvovali kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla) i kosovski ambasador u Nemačkoj, Faruk Ajeti.

Kurti je, govoreći o novonastaloj situaciji, ali i skorašnjim odlukama kosovske vlade, kazao da su one u službi vladavine prava, te da uzima u obzir zabrinutost međunarodnih partnera za bezbednost i mir.

Prokomentarisao je i odluku Srba sa Severa da napuste kosovske institucije.

Na ovom sastanku je takođe kazao da su odluci prethodili „orkestracija i podsticanje“ Beograda.

Precizira da Srbija nastavlja da primenjuje „destruktivni“ pristup u odnosima sa Kosovom i da je to „pokušaj da se prikrije nespremnost razgovora o elementima okvirnog sporazuma koji vodi ka potpunoj normalizaciji odnosa“.

S druge strane, kazao je međunarodnim predstavnicima da je Kosovo „dokazalo svoju spremnost i konstruktivnost u ovom procesu“.

Kurti se osvrnuo i na proces preregistracije, te izneo novi podatak o broju izdatih opomena – 1,012 onim vozačima koji još uvek nisu preregistrovali vozila na RKS.

Tvrdi da nije bilo incidenata, te da je obavestio izaslanike o postepenom sprovođenju ove odluke.

Kaže da ih je obavestio i o „pretnjama i napadima koje pojedinci i kriminalne grupe upućuju građanima u opštinama na Severu“.

Manuel Saracin se do sada nije oglašavao na društvenim mrežama povodom sastanka sa Kurtijem.

Sa druge strane, na svom Tviter nalogu saopštio je da je u vezi sa aktuelnom situacijom na Kosovu imao važan sastanak sa predstavnicima EULEX-a, KFOR-a i OSCE-a, kao i sa nemačkim ambasadorom Jernom Rodeom i specijalnim izaslanikom Slovenije za Zapadni Balkan, Anžejom Frangešom.

„Posvećeni smo deeskalaciji i konstruktivnom putu ka dijalogu“, poručio je ovaj izaslanik.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.