Kosovsko MSP: Gervali zabranjen ulazak u Srbiju; Kancelarija za KiM demantuje

Donika Gervala
FOTO: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Dozvoljena poseta – odbijena poseta, dozvoljena poseta – odbijena poseta – ovako je danas izgledala diplomatija na relaciji Beograd-Priština. Krenulo se od toga da je Petru Petkoviću zabranjena poseta Kosovu od strane Prištine – šesta u nizu, dok su iz Beograda ujedno poručili da su oni danas odobrili posetu članu kabineta vlade Aljbina Kurtija. U međuvremenu je stigao demantij Prištine koja je rekla da da je kosovskoj ministarki spoljnih poslova, Doniki Gervali, zapravo zabranjena poseta Preševu. Međutim, u međuvremenu je iz Beograda stigao novi demantij uz „skrinšot“ kao dokaz i uz navode da je Gervali poseta zapravo dozvoljena.

16.02 – Kancelarija za KiM demantuje da je Gervali zabranjena poseta

Kancelarija za KiM demantovala je u međuvremenu pisanja prištinskih medija, ali i navode prištinskih zvaničnika o tome da Beograd nije dozvolio današnju posetu ministarke Donike Gervale Švarc Bujanovcu i Preševu.

„Prema sporazumu o zvaničnim posetama, svaka poseta između zvaničnika Beograda i Prištine se smatra odobrenom ukoliko eksplicitno nije zabranjena dopisom, te je zahtev Donike Gervale Švarc tretiran pozitivno“, poručili su iz ove Kancelarije.

Tvrde ujedno da je oficir za vezu koji zastupa Beograd i usmeno danas svom kolegi – prištinskom oficiru za vezu u Beogradu, preneo da je poseta Gervale Švarc centralnoj Srbiji odobrena i da može da poseti pomenute opštine u skladu sa važećim sporazumom i bez statusnih oznaka.

Naznačili su i da o tome svedoči mejl kojim se prištinski oficir za vezu danas zahvaljuje oficiru za vezu Beograda povodom odobravanja posete.

Mejl zahvalnosti prištinskog oficira za vezu, fotografija KKiM
FOTO: Kancelarija za KiM

Kancelarija za KiM je pozvala medije i prištinske zvaničnike da prestanu sa obmanjivanjem javnosti i iznošenjem netačnih podataka.

„Beograd je taj koji dosledno poštuje sporazume i opredeljen je normalizaciji odnosa i nikakvi netačni navodi iz Prištine to ne mogu da ponište“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Srpsko ministarstvo spoljnih poslova u međuvremenu je poručilo za KoSSev da nemaju informaciju o zabrani ulaska Gervali, te su nam poručili da se za pitanja koja se tiču prelaska preko administrativnih prelaza obratimo Ministarstvu unutrašnjih poslova.

15.13 – U istom danu kada je Priština zabranila direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću da poseti Kosovo, srpske vlasti su, kako je potvrđeno za KoSSev iz Prištine, zabranile kosovskoj ministarki spoljnih poslova, Doniki Gervali, da poseti Preševo.

Da je Petru Petkoviću zabranjeno ovog jutra na prelazu Jarinje da uđe na Kosovo, potvrdili su danas iz Kancelarije za KiM, a potom i iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova za KoSSev.

Iz Kancelarije su naveli da je reč o šestoj zabrani ulaska u 2021, ali i da za razliku od prethodnih puta, Priština sada čak ni putem mejla, nije obavestila zvanični Beograd da se poseta onemogućava, već su to učinili na samom prelazu.

Istovremeno, iz ove Kancelarije je saopšteno da su vlasti u Beogradu odobrile ulazak članu kabineta kosovskog premijera u Preševo i Bujanovac, te da se srpski državni vrh ponaša odgovorno i da poštuje sporazume o slobodi kretanja i zvaničnim posetama.

Međutim, u međuvremenu su prištinski mediji, pozivajući se na nezvanične navode, izvestili o tome da je kosovskoj ministarki spoljnih poslova, Doniki Gervali, zabranjeno da poseti Preševo.

Ovi navodi su potom potvrđeni za KoSSev iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

Kako bi smo potvrdili tvrdnje kosovskog MSP i saznali zašto je Gervali zabranjen ulaz, obratili smo se ministarstvu spoljnih poslova Srbije putem imejla. Međutim, do objavljivanja ove vesti odgovor nije stigao.

Pročitajte još:

Kancelarija: Petković vraćen sa Jarinja, a Beograd prištinskom zvaničniku dozvolio posetu Preševu

Kancelarija za KiM: Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo; Izostao odgovor kosovskog MUP-aPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.