Gervala: Ova godina će biti interesantna po pitanju novih priznanja

Foto: Printscreen

Optimistična sam po pitanju novih priznanja nezavisnosti Kosova, 2022. godina će biti interesantna, izjavila je danas kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala.

Gervala je na konferenciji za medije nakon sednice kosovske vlade, nagovestila da je bilo novih inicijativa za priznanje nezavisnosti Kosova od strane više država, ali je odbila da kaže o kojim se zemljama radi, prenose prištinski mediji.

„Proces je dobar i zdrav i ja sam optimista da će 2022. godina biti interesantna i u ovom pogledu“, kazala je ona.

Istakla je i to da je Kosovo posvetilo posebnu pažnju članicama Evropske Unije koje nisu priznale Kosovo.

Radi se o pet država koje su članice Evropske Unije, a koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova a to su Grčka, Kipar, Slovačka, Rumunija i Španija.

Poslednja zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova bila je Izrael i to je učinila 1. februara prošle godine, a na osnovu Vašingtonskog sporazuma iz septembra 2020. kojim je dogovoreno uzajamano priznanje Kosova i Izraela.

Tada su u Beloj kući delegacije Beograda i Prištine predvođene predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, odnosno bivšim kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem, potpisale dva različita dokumenta kojim su se ujedno obavezale na jednogodišnji moratorijum.

Kosovo je pristalo na to da neće da traži učlanjenja u međunarodne organizacije, a Srbija da neće da sprovodi kampanju za povlačenje priznanja i da će da se uzdrži od slanja zahteva državama ili međunarodnim organizacijama da ne priznaju Kosovo“.

Dva meseca nakon isteka moratorijama, tačnije decembra 2021. mogućnost novog priznanja kosovske nezavisnosti pominjao je bivši ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, koji tada takođe nije naveo o kojoj je zemlji reč.

Inače, u poslednjem periodu iz Prištine se sve češće šalju poruke o mogućim novim priznanjima nezavisnosti.

One su sve učestalije nakon izbijanja rata u Ukrajini, odnosno pokretanja kampanje Prištine u sklopu koje se zahteva hitno članstvo Kosova u NATO-u i EU, kao i upravo to da Kosovo priznaju one članice Unije koje to nisu učinile do sada.

U jeku tih poruka, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je, pre dva dana još jednom poručio, da ukoliko se tako nešto dogodi, odnosno ukoliko Kosovo bude primljeno u neku međunarodnu organizaciju, da će Priština tog dana saznati listu zemalja koje su ih otpriznale.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.