Vučić: Onog dana kada ih budu primili u bilo koju međunarodnu organizaciju, saznaće listu zemalja koja ih je otpriznala

„Doneli smo odluku da ne uputimo protestnu notu Turskoj jer sam imao zakazan razgovor sa Redžepom Erdoganom i onda mi je on rekao šta je rekao, a šta je preneto, i šta su neki drugi radili. Tako da smo doneli odluku da notu ne upućujemo“, kazao je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Da je Srbija, odnosno srpsko MSP, pripremilo protestnu notu za Tursku zbog izjave predsednika ove zemlje, Redžepa Tajipa Erdogana, nakon sastanka sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani o tome da će njegova država podržati članstvo Kosova u NATO, početkom marta potvrdio je upravo Vučić.

Kako je tada najavio, tek će se doneti odluka o tome da li će ona biti uručena ili ne.

„Svakako ne doživljavamo to kao prijateljski potez“, poručio je tada Vučić.

Kako je danas objasnio, od uručenja protestne note se odustalo, a nakon što je o tome razgovarao lično sa Erdoganom.

Mnogi rat u Ukrajini vide kao način da reše pitanje Kosova

Osim toga, Vučić je tokom današnjeg obraćanja potvrdio i da mnogi, globalni problem kakav je rat u Ukrajini, vide kao način da reše pitanje Kosova.

Kao primer za to, naveo je tekst u Gardijanu, a takođe i to što se traži ubrzani prijem Kosova u veće međunarodne organizacije.

„Moja poruka, da ne bih ulazio u detalje, pošto mi vrlo ozbiljno, detaljno i pomno analiziramo sve to, je da ako krenu sa tim, iznenadiće se snagom i efikasnošću odgovora Srbije. Jer onog dana kada ih budu primili u bilo koju međunarodnu organizaciju, to znači da su srušili Vašingtonski sporazum“, kazao je Vučić.

Tog dana saznaće imena više zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova, otkrio je.

„I mi ćemo nastaviti svoj posao da radimo. Mi ih molimo da se ponašaju odgovorno, a ne neodgovorno. Ali ako budu želeli da se ponašaju neodgovorno, mi ćemo ozbiljno i odgovorno da im odgovorimo“, istakao je predsednik.

Držimo sve pod kontrolom, ali danas ne možete predvideti ništa

Komentarišući rat na istoku Evrope, Vučić je naglasio da se nada da će da prestane.

„Boga molim. Ja sam nekoliko puta godišnje išao u crkvu, sad ne znam šta da radim, da idem svaki dan, da se Bogu molim da nešto pomogne, jer nema veze sa nama. Kod nas je dinar kao što vidite stabilan, čvrst. Držimo sve pod kontrolom, plate ne kasne dan, penzije ne kasne dan, raste sve, ali do kad? Jer ovo ne možete da predvidite ništa“, ističe.

Saopštio je i da će najkasnije sutra doneti odluku o zabrani izvoza pšenice. Mlinarima će dati još neko vreme da rade, ali do kad, postavlja pitanje predsednik.

„Pšenicu moramo da čuvamo, hleb za naš narod. Kad god kažem za nas, mislim i na ljude u okruženju, jer to da mi imamo hleb, a oni da nemaju, to je nemoguće. A nema, nema, pogledajte Parisku berzu…“, dao je uporedne cifre.

Situaciju je opisao kao „kataklizmičnu“, još od 2008. godine – „Ali samo da ne bude gore“.

Ipak, ako ostane kao danas, ističe da će Srbija preživeti bez težih posledica.

Međutim, opet se plaši težih stvari, a još više, kako je kazao, nepredvidivih.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.