Dopisnik N1: Beograd i Priština u Briselu postigli načelan dogovor o rešenju krize na severu

KoSSev: Još uvek međutim, izostaje potvrda sa srpske i međunarodne strane da je dogovor i postignut.

Delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu načelan dogovor o rešenju krize na administrativnim prelazima na severu Kosova. Kako je novinarima u Briselu rekao glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, dogovor je postignut u tri tačke.

Prva tačka predviđa da se na administrativnim prelazima više neće skidati tablice, niti će se izdavati probne tablice, i ta mera bi trebalo da počne da se primenjuje u ponedeljak.

Kako je objasnio Bisljimi, sporazum predviđa da i srpska i kosovska strana od iduće nedelje koriste nalepnice, umesto da skidaju registarske tablice.

Druga tačka predviđa formiranje radnih grupa za trajno rešenje pitanja slobode kretanja, u roku od šest meseci.

Treća tačka predviđa povlačenje ROSU, kako bi na njihovo mesto došao Kfor. Priština povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije uslovljava uklanjanjem barikada koje su postavili predstavnici Srba, precizirao je Bisljimi.

„Prema ovom sporazumu, u subotu će KFOR biti raspoređen na punktovima, a nakon nekoliko sati zameniće jedinice specijalne policijske jedinice, koje će, paralelno sa barikadama, napustiti granične prelaze“, rekao je predstavnik Prištine.

Bisljimi je istakao da je reč o nacrtu dogovora, i da se čeka samo još pristanak srpske strane. Kako je naveo, jedina tačka za koju delegacija Beograda nije dala saglasnost, pre nego što se sporazum proglasi konačnom, odnosi na automobile sa KM tablicama.

Inače, delegacije Beograda i Prištine danas u Briselu ni u jednom trenutku nisu bile za istim pregovaračkim stolom, već su imale samo bilateralne sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

„Imali smo nekoliko sastanaka, svi su bili bilateralni, sa gospodinom Lajčakom, koji je zatim posredovao između strana. Naš cilj je bio jasan – da postignemo deeskalaciju i održimo reciprocitet sa registarskim tablicama. Do sada smo došli do konačnog nacrta, koji je gotovo u potpunosti usaglašen. Konačan dogovor je samo na srpskoj strani“, kazao je Bisljimi.

Sastanak delegacije Beograda sa Lajčakom je u toku.

O novonastaloj situaciji na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice 

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.