Gazeta Express: Za ove tri mere se očekuje da budu preduzete protiv Srbije

Made in Kosovo
Ilustracija

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Od Vlade se očekuje da uskoro donese odluku o istoj meri koju primenjuje Srbija u vezi sa kretanjem vozila – građani Kosova prisiljeni su da koriste privremene tablice kada putuju u Srbiju. Pored toga, izvršna vlast odlučiće da zabrani da se Kosovo snabdeva robom stranih kompanija preko Srbije. Takođe, Srbija ne priznaje kosovska dokumenta, uključujući i različite sertifikate.

Izvori Gazete Express iz kosovskih institucija potvrdili su da će prva mera biti uspostavljanje recipročne mere prema Srbiji koja se primenjuje za automobile sa kosovskim registarskim oznakama.

Građani Srbije biće prinuđeni da postave privremene tablice takođe.

Druga mera, prema našem izvoru, očekuje se da bude zabrana uvoza robe svetskih brendova iz Srbije, prema kojima još uvek nije podignuta zabrana.

„Neki od brendova su nas informisali da se Kosovu neće isporučivati roba iz fabrika u Srbiji. Oni će dobavljati iste proizvode iz fabrika u Makedoniji, Mađarskoj i ostalim zemljama EU,“ rekao je izvor Express-a.

Treća mera protiv Srbije očekuje se da bude odluka vlade da ne prizna srpska dokumenta kao što Srbija ne priznaje kosovska dokumenta u vezi sa kvalitetom proizvoda.

Iz kosovske vladi odbili su da daju detalje o novim merama. Oni su potvrdili da imaju strategiju uperenu protiv Srbije koja stvara blokadu kosovskim preduzetnicima.

„Ne želim da komentarišem poziciju premijera, ali mi imamo strategiju koja predviđa primenu i drugih paketa koji sprečavaju uvoz srpskih proizvoda,“ rekao je savetnik premijera Kosova Avni Arifi.

Vlada Kosova je prvobitno odredila porez od 10 odsto za uvoz srpskih proizvoda, pa 100 odsto. Ova akcija blokirala je ulaz srpskim i bosanskohercegovačkim proizvodima na Kosovo.

Ramuš Haradinaj rekao je da porez neće biti ukinut bez priznanja Kosova.

KoSSev: Vučić i Haradinaj o merama

Navode o novim merama nakon uvedenih taksi, a protiv Srbije, izneo je kosovski premijer Ramuš Haradinaj. On je bez detaljnog pojašnjenja o kakvim merama je reč, kao i kada će doći do njihove primene, rekao samo „videćete kad se dese“.

Juče se povodom ovih navoda oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je govorio o merama koje Priština može da upotrebi protiv Srbije, navodeći da ih „sa velikom dozom straha iščekuje“, kao i da vidi da je „to ludilo postalo bezgranično“. Predsednik je ujedno izneo tvrdnju da postoje „tri stvari“ koje bi prištinske vlasti mogle da primene protiv Srbije, dodajući „ne znam koja je gora za nas“.

Ni Vučić nije objasno koje su to „stvari“, ali je naglasio da nijedna od njih dugoročno „nije dobra za njega“ (Ramuša Haradinaja), jer, kako predsednik Srbije navodi, „on je čovek koji kratkoročno stvari posmatra“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.