Kurti: U vladi i ministar s podrškom Srpske liste, ali ne kao deo koalicije

U novoj kosovskoj vladi Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će on biti u koaliciji, rekao je u emisiji Pressing na N1 predsednik Samoopredeljenja i, kako se očekuje, budući premijer Kosova, Aljbin Kurti. Govoreći o ukidanju taksi, Kurti je rekao da će ih Kosovo prvo zameniti „reciprocitetom“, pa tek onda ukinuti, a zatim dobro pripremiti dijalog. „Nemamo luksuz da još jednom propadne dijalog“, dodao je.

„Poštovaću Ustav, ali pravim sadržinsku razliku između toga kada je nešto ustavna obaveza i politička koalicija s druge strane. Trudimo se da pravimo vladajuću koaliciju gde neće biti potrebni glasovi Srpske liste. Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će biti u koaliciji, srpska nacionalna pripadnost nije članstvo partije nego nacionalna pripadnost“, rekao je Kurti.

Upitan da li to znači da će u budućoj kosovskoj vladi biti srpski ministar sa kojim će se složiti dvotrećinski Srpska lista, ali neće u političkom smislu biti tretiran kao deo vladajuće koalicije, Kurti je kazao da se „može tako reći“.

On je dodao da još nije razgovarao sa predstavnicima Srpske liste, ali da ih neće „ekskomunicirati u skupštini i da su oni poslanici“.

„Ali smatram da po opštinama sa većinski srpskim stanovništvom nije bilo fer i slobodnih izbora“, dodao je, navodeći da je na izborima na Kosovu bilo slučajeva da je jedan Srbin glasao čak 18 puta, i primera da je u nekim mestima bilo više glasova za Srpsku listu nego stanovnika.

Pritisak Beograda da Srpska lista dobije 100 odsto – to je i znak nedostatka samopouzdanja

Posmatrači su rekli da su se kršenja izbornog procesa desila u sredinama gde posmatrači nisu bili Albanci, naveo je on, prihvatajući da to jeste odgovornost kosovskih institucija.

„I loše je da imamo krađu po sredinama gde je većinsko srpsko stanovništvo. Ovo je konstatacija međunarodnih posmatrača, ovi incidenti su pojava, mnoštvo je tih incidenata jer je bilo pritiska Beograda da dobiju 100 odsto“, naveo je Kurti.

Problem sa Srpskom listom nije to što je sredstvo Beograda, već što je – sredstvo

On je ocenio da to pokazuje i „nedostatak samopouzdanja“. „Imate pritisak i stravične diktature ne samo u Evropi i drugde u svetu koje bi se zadovoljile sa 80 odsto, a ovi su želeli 100 odsto. Ali ne krivim ja Srpsku listu, oni prebacuju pritisak koji sami doživljavaju, tj pritisak Beograda na Srpsku listu se prebacuje na pritisak na srpsko stanovništvo na Kosovu“, dodao je.

Upitan zašto eliminiše Srpsku listu, on je rekao da „Beograd plaća za poslušnost“ i da kosovske institucije sa međunarodnom zajednicom moraju da prekinu mogućnost da Beograd vrši pritisak na Srbe na Kosovu.

„Nemam ništa protiv Srba, naprotiv, družim se sa mnogo Srba ovde na Kosovu… Problem sa Srpskom listom nije to što je sredstvo Beograda, već što je – sredstvo. Političko biće Srpske liste je da oni ne budu, ne postanu, oni postoje da ne bi postali, to je veliki problem“, smatra Kurti.

Naveo je i da je racionalno očekivati da će mandat za formiranje kosovske vlade dobiti ovog meseca, i da će imati 15 dana za formiranje koalicije sa Demokratskim savezom Kosova. „Do sada smo usaglasili oko 80 odsto planova i programa, posle toga ide podela resora ministarstava, a težimo tome da imamo 12 ministarstava, samo po dva zamenika ministara, i najmanje 30 odsto žena“, pojasnio je.

Sa Srbijom prvo reciprocitet, tek onda ukidanje taksi

Govoreći o dijalogu o pitanju Kosova, on je rekao da će njegova vlada početi prvo dijalog sa Srbima sa Kosova, i to dijalog o ekonomskom razvoju, a ne o pomirenju.

„Šta će nam to, meni Srbin iz Gračanice nije uradio ništa, niti ja njemu. Ako pitaš Srbe ili Albance na Kosovu šta im treba, ono što će svako reći jeste posao i pravda, i to treba da bude prioritet“, objasnio je.

Kao drugo, naveo je, počeće razgovor sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, Žozepom Borelom. „Treba nam dijalog u Briselu sa dijalogom sa Srbijom“.

Pojašnjavajući stav po pitanju ukidanja taksi, Kurti je rekao da će Kosovo takse zameniti reciprocitetom. „Reciprocitet je pravi princip zdravih konstruktivnih odnosa. Utvrdićemo registar, listu svih elemenata koji se tiču reciprociteta sa Beogradom“, dodao je.

Kurti je rekao da je potrebno prvo odrediti reciprocitet, odnosno da Srbija prvo učini nešto na nekom drugom polju, pa tek onda ukinuti takse, a zatim dobro pripremiti dijalog. „Nemamo luksuz da još jednom propadne dijalog“, dodao je.

U intervjuu za N1, Kurti je govorio i o imovinskom problemu – neimplementiranim rešenjima Kosovske agencije za imovinu o povraćaju imovine Srbima sa Kosova koji su izbegli.

„Imovina mora da se vrati…moramo pažljivo da sagledamo zašto je to tako. Ministarstvo za povratak uvek je imala Srpska lista, ali mislim da postoji jedan tajni dogovor raznih krugova u Beogradu na čelu sa predsednikom i ovde u Prištini, koji nisu stavili ovakve stvari koje se tiču građana kao prioritetne“, smatra Kurti.

Tri principa za dijalog

Na pitanje da li bi došao u Beograd na razgovore sa srpskim vlastima, Kurti je rekao dve strane treba da se sastanu u Briselu.

„Dijalog ću voditi ja kao budući premijer, imaću svoj tim na dva nivoa. Prvi će biti političko predstavništvo gde će biti i oni iz opozicije, i drugi tim eksperata jer će biti raznih aspekata budućeg sporazuma. Ali najvažnija su tri principa – prvi je da ne bude sporazuma bez dijaloga, drugi da nema dijaloga sa mapama, gde se predsednici prave da su vojni generali u ratu, a treći da nema predsednika oko mape, nego samo da budu eksperti o demarkaciji. To će pomoći da se prebacimo iz ambicija i apetita za teritorije jedni drugih ka pravu građana i potrebama zajednice“, naveo je gost Pressing-a.

„Uvek će biti Albanaca i Srba na obe strane granice. Demarkacija da, ali ne razmena teritorija

Kurti je naveo da je razgraničenje za njega rasistički koncept koji ne prihvata, dok je demarkacija nešto potpuno drugo.

„Uvek će biti Albanaca i Srba na obe strane granice. Demarkacija da, ali ne razmena teritorija. Jer razmena teritorija nije dijalog za mir već dijalog koji vodi ka budućim konfliktima“.

On je rekao i da ne veruje da sporazum možemo imati već sledećeg proleća.

Neohodno je da se slažemo o vrednostima, ali za pomirenje nam treba saglasnost o činjenicama

„Nema pomirenja bez poverenja, potrebno je poverenje a toga nema, jer se pravimo ‘hajde da se saglasimo o vrednostima’, a nismo saglasni o činjenicama rata, u koji smo svi bili uključeni,“ smatra Kurti.

Srbi na Kosovu ne žele ZSO

Kurti je ponovio da nakon što je kosovski ustavni sud proglasio formiranje ZSO neustavnom odlukom nijedan Srbin na Kosovu nije uputio žalbu ili protestovao jer, kako kaže, „to nikada nije bila želja Srba sa Kosova, uvek je bio projekat Beograda da bi u novim okolnostima mogao da na neki način zadrži stare ciljeve“.

Međutim, naglašava da će, ukoliko bude postao premijer, zahtevati reciprocitet prema Srbiji, te da:

„Ako Albanci iz Preševa, Medveđe i Bujanovca imaju Albansko nacionalno veće, neka imaju i Srbi na Kosovu“.

Rešavanje ubistva Ivanovića mnogostruki neuspeh svih

Kurti je rekao da će se zalagati da institucije Kosova i međunarodne zajednice razjasne ubistvo Olivera Ivanovića.

„Sa ubistvom Olivera Ivanovića prvi put se desilo u istoriji Kosova da je ubijen Srbin na Kosovu, a da nije bilo nijednog Srbina na Kosovu da kaže da su to uradili Albanci, to je prvi put. Jako je čudno da u Severnoj Mitrovici gde ima najviše kamera po kvadratnom metru, nije moguće utvrditi ko je to počinio“, kazao je.

On je rekao da je razočaran kosovskim institucijama i EULEX-om i onima koji „gledaju te kamere“ i da je taj slučaj „mnogostruki neuspeh svih, i kosovskih i međunarodnih mehanizama“.

Objašnjavajući zašto Ivanovića smatra ratnim zločincem, Kurti je rekao da je to tvrdio i Bernar Kušner u svojoj knjizi, a „on je dobro poznavao situaciju jer je bio šef UNMIK-a 2000“. „Ivanović je bio među čuvarima mostova… on nije krio da je bio u paramilitarnim jedinicama…“, dodao je Kurti.

Kurti je rekao da će se zalagati da se svi zločini na Kosovu istraže.

Bilo je zločina na Kosovu prema Srbima, i ja ću se zalagati za to, jer zločin ne zastareva, da imamo normalne sudove koji će osuditi i Albance koji su ubijali Srbe

„Prošlost ne prolazi lako i da je ona uvek i u sadašnjosti, a da bismo krenuli sigurno dalje prema miru u regionu i budućnosti ka EU, moramo da se sučeljavamo sa prošlošću“, zaključio je on.

Albanska zastava sada, u premijerskoj će biti zastava Kosova

Upitan zašto u prostorijama drži zastavu Albanije a ne Kosova, Kurti je rekao da je će zastavu Kosova držati u premijerskoj kancelariji.

„Albanska zastava je veoma stara i da ima dosta istorije u tome. Kosovska zastava će biti u premijerskoj kancelariji. Kad su usvojili zastavu Kosova, nije bilo ni demokratije ni istorije u toj zastavi, nego geografije. Na taj nedemokratski način kada su usvojli zastavu, albanska zastava je postala zastava otpora“, naveo je i dodao „mi smo po nacionalnom identitetu Albanci, ne postoji nacionalni identitet kosovara, ali postoji država Kosovo“.

Kurti je naveo i da nema srpski pasoš, niti srpsko državljanstvo, već da ima državljanstvo i pašoš Kosova i Albanije.

Upitan o budućnosti Kosova, on je rekao da evropske integracije i ujedinjenje Kosova i Albanije niti mogu da zamene jedno drugo, niti se protive jedno drugom.

„Mi smo u Otomanskoj imperiji bili podeljeni po vilajetima, i u Jugoslaviji, ali njih više nema, a mi smo i dalje ovde. Ja neću moći rešiti odmah ta velika istorijska pitanja, ja ću se baviti ekonomskim razvojem i pravdom. To će biti moj fokus“, zaključio je Kurti.

Kurti: „Ljudi na Kosovu vole OVK, ali ne i one pripadnike koji su postali biznismeni“

Govoreći o preokretu na kosovskoj političkoj sceni i pobedi Samoopredeljenja na nedavnim izborima čime partije iz „ratne koalicije“ prelaze u opoziciju, Kurti navodi „da ljudi na Kosovu vole OVK“, ali ne i „pripadnike OVK koji su postali bogati biznismeni“.

„Većina ratnika su ili srednja klasa ili siromašni, ali ovi koji su do sada bili na vlasti, koji su manje od 1 odsto onih koji su ratovali, postali su multimilioneri. I zato je narod njima rekao dosta“, objašnjava Kurti.

Na pitanje o radu Specijalnog suda za zločine OVK, kao i o sve učestalijim najavama o skorijem podizanju prvih optužnica Kurti poručuje da je neophodno da se suoči sa prošlošću, ali da bi time trebalo da se bave kosovski sudovi.

„Ja ću se zalagati za to, jer nijedan ratni zločin ne zastaruje, mi treba da razjasnimo svaki zločin i ko god bude imao dokaze treba da pomogne kosovskom sistemu pravde“.

Iako smatra da je ovaj Sud nepravedan, na pitanje da li će ipak priznati sve odluke ovog suda, kaže da „ne može sad on ništa tu da uradi“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.