Gazeta Express: Tači se javno distancirao od ideje o podeli Kosova. Nemačka takođe protiv

Nakon niza napisa kosovske štampe o tome da se između zvaničnog Beograda, Prištine i Tirane navodno dogovara "razmena teritorija", odnosno "podela Kosova", upravo se, prenosi Gazeta Express – javno distancirao kosovski predsednik, Hašim Tači, koji je u ovim medijima predstavljan kao jedan od učesnika ovih dogovora. Takve ideje ne donose mir, ni stabilnost i nisu ideje kosovskih institucija, rekao je. U međuvremenu i nove reakcije. Posle austrijske ambasade, oglasila i nemačka. "Snažno" se suprotstavljaju "igri" za podelu teritorija, koju, kako navode – smatraju "previše rizičnom". А nekadašnji izvestilac u EP-u za Kosovo i evropski parlamentarac, Bernd Poselt, traži da austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe, podnese ostavku zbog svoje ranije izjave da Sever Kosova treba da ima pravo na samoopredeljenje, koja je u međuvremenu, ipak, demantovana iz njegovog kabineta – kako je u kosovskim medijima preneto pisanje agencije APA. Usledila je i prva reakcija iz Albanije, ali i novi glasovi koji potvrđuju da se između Beograda, Tirane i Prištine navodno vode razgovori o razmeni teritorija, odnosno podeli. Nekadašnji albanski premijer, Sali Beriša, takođe tvrdi da "diplomatski izvori ukazuju da srpski projekat u kontekstu razmene teritorija u potpunosti podržava Edi Rama". Podela bi, međutim, po njegovom mišljenju otvorila "Pandorinu kutiju" i "vatreni sukob sa nesagledivim posledicama". Za sada reakcija nema iz zvaničnog Brisela i Beograda. Agencija Tanjug juče je prenela tekstove Gazete Express, koja od petka objavljuje seriju tekstova na temu o navodnim razgovorima o razgovorima između Prištine, Tirane i Beograda – o "razmeni teritorija", odnosno "podeli Kosova". Oni u svom izveštaju, međutim, nemaju delove tekstova koji se tiču samog Beograda, odnosno ne navode da i Beograd navodno učestvuje u ovim pregovorima. "Tači, Rama i Ahmeti dele Kosovo?" – piše Tanjug. U nastavku pročitajte pregled današnjih reakcija iz kosovske štampe.

Nemačka ambasada za Express: Igre za teritorijalne podele su opasne, protivimo im se

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Nemačka, jedna od najmoćnijih evropskih zemalja koja ima uticaj na dešavanja na Kosovu, protiv je ideje razmene teritorija – inicijative koja je uključivala ključne političare na Kosovu. U odgovoru Express-u, nemačka ambasada u Prištini navela je da bezrezervno podržava teritorijalni integritet Kosova.

Tači se javno distancirao od ideje o podeli Kosova  

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski predsednik Hašim Tači, koji je rekao da je svestan ideje o podeli Kosova i razmeni teritorija sa Srbijom, izjavio je da je ova ideja veoma daleko od njegovog mišljenja i kosovskih institucija.

"Takve ideje ne donose mir, ni stabilnost, a nisu (ideje, prim. red.) kosovskih institucija," rekao je Tači.

Kazao je i da je ideja za podelu Kosova i ranije postojala, ali je ona destabilizujuća i štetna za Kosovo.

"To je mrtva stvar. Bilo je ranijih ideja za podelu, ali sam bio jasan, poštovanje teritorijalnog integriteta je veoma važno," rekao je kosovski predsednik.

Inicijator ideje (o ukidanju Specijalnog suda, prim. red.) koja je nedavno pretila da Kosovo u potpunosti izoluje, rekao je da poštuje Ustav i da je Deklaracija o nezavisnosti Biblija i Kuran.

Tači je takođe pomenuo učešće Albanije, odnosno premijera Edija Rame, kao podržavaoca plana za podelu Kosova i razmenu teritorija.

"Uključivanje Albanije u ovo je uzaludno. Kosovo je suverena zemlja i odlučuje samostalno. Ko misli da razgovaramo o Kosovu kroz Albaniju, pogrešio je," rekao je Tači.

Posle neuspele inicijative za ukidanje Specijalnog suda, kosovski političari se uključili u "novu političku avanturu" – podelu Kosova

Gazeta Express izvestila je u petak da je politička klasa Kosova uključena u novu političku avanturu za podelu Kosova, ubrzo nakon neuspele inicijative da se ukine Specijalni sud.

Ali, moćne zemlje, kao što je Nemačka, snažno se protive podeli. Gazeta Express poslala je pitanja nemačkoj ambasadi u Prištini, koja se u svojim odgovorima snažno suprotstavili ovoj ideji.

Nemci kažu da bezrezervno podržavaju teritorijalni integritet Kosova, dok igru za podelu teritorija smatraju previše rizičnom.

"Nemačka podržava teritorijalni integritet Kosova bezrezervno. Smatramo da su igre za podelu teritorija prema etničkoj pripadnosti opasne, pa se tome protivimo. Ovo je dokazano na tragičan način tokom proteklih oružanih sukoba 90-tih godina," navodi se u odgovoru nemačke ambasade.

Prema izvorima Gazete Express, kosovsko rukovodstvo, na čelu sa Hašimom Tačijem, vrlo verovatno je svoju ideju, koja je više ideja Beograda, nego njihova, takođe predsatvilo u SAD-u, na sastancima koji su održani sa savetnikom predsednika Donalda Trampa i sa direktorom CIA-e.

Za ideju podele u početku su lobirali Grci, dok stranci veruju da je u ovu igru takođe uključen premijer Edi Rama, koristeći svoje direktne kontakte sa predsednikom Srbije, Vučićem.

Takva stvar, takva komunikacija, direktno sa Tiranom – uvek je bila deo srpske strategije. Čak i za vreme kada je u Srbiji na vlasti bio Slobodan Milošević postojala je ideja da Kosovo razgovara samo sa Albanijom –  što se razume kao podela Kosova.

Express – Nemački MEP: Austrijski vicekancelar odmah da podnese ostavku zbog Kosova

(Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Nemački poslanik, Bernd Poselt, zatražio je ostavku austrijskog vicekancelara Hajnca Kristijana Štrahea, nakon izjave u kojoj je doveo u pitanje državnost Kosova. Prema Poseltu, austrijski vicekancelar je Putinov čovek u Evropskoj uniji.

Austrija je jedna od većine zemalja članica Evropske unije koja je pre deset godina priznala nezavisnost Kosova.

On je optužio austrijskog vicekancelara da je Putinov čovek koji je postavljen kao "trojanski konj" u okviru Evropske unije, prenosi Gazeta Express.

"Takvi ljudi su kao trojanski konj Putina u EU, jer Moskva čini sve što može da se suprotstavi nezavisnosti Kosova," rekao je on.

Poselt, koji je dugi niz godina bio izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, bio je jedan od inicijatora podrške nezavisnosti Kosova.

Gazeta Express – Beriša: Rama podržava Vučićev projekat podele Kosova

(Tekst je izvorno preveden)

"Igra Rama-Vučić o podeli Kosova igra je sa vatrom na Balkanu.

A Edi Rama podržava antimeđunarodni projekat Vučića da podeli Kosovo!

Dragi prijatelji, diplomatski izvori ukazuju da je srpski projekat razmene u kontekstu razmene teritorija u potpunosti podržan od strane Edija Rame. Čak i u tom kontekstu, diplomatski izvori kažu da je planirana zajednička poseta Vučića i Rame Preševu.

Dragi prijatelji, ovaj projekat predstavlja prvi veliki korak u kontekstu povratka Velike Srbije. Beograd je, odmah posle rata, insistirao da reši problem aneksijom Severne Mitrovice i razmenom teritorije sa Tiranom, ali se susreo sa kategoričkim 'ne' sa naše strane. Takav projekat, ako uzmemo u obzir da na Balkanu ima ne jedna, već nekoliko Mitrovica – otvoriće Pandorinu kutiju i vatreni sukob sa nesagledivim posledicama.

U ovom slučaju, kažem Ediju Rami, koji pokušava da se pokrije novim aktima izdaje – prodaje grčkog mora: Digni ruke od trgovine apatrida na Severu Kosova, jer ćeš snositi tešku ličnu odgovornost. 

Pozivam SAD i zemlje članica NATO-a i EU da odbacе bilo koji projekat o novim podelama na Balkanu, jer će označiti početak novog i opasnog ciklusa konflikta u regionu," napisao je Beriša na Fejsbuku. Povezani članci:

Gazeta Express: Austrija se distancirala od Štraheove izjave, demanti iz Štraheovog kabineta

Gazeta Express: "Tači u Briselu o podeli Kosova?"

Štrahe: Sever Kosova treba da ima pravo na samoopredeljenjePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.