Veselji od prijateljskih zemalja traži izradu rezolucije o ulozi srpske države u izvršenju zločina protiv čovečnosti

Foto: Al Jazeera

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Dok je dan ranije predsedavajući skupštine Kadri Veseli, tražio osnivanje Međunarodnog tribunala za srpske zločine, on je danas objavio da je pripremio pismo koje će biti upućeno skupštinama prijateljskih zemalja, kojim će od njih tražiti da pripreme nacrt rezolucije kojom će zvanično priznati ulogu srpske države u izvršenju zločina protiv čovečnosti.

Prema njegovom mišljenju, takva rezolucija će doprineti sećanju na bolne događaje koji su se desili narodu Kosova, poštovanju mnogih civilnih žrtava i time će se kategorički osuditi svaki pokušaj poricanja ili revizije tih mračnih i bolnih delova moderne evropske istorije.

Ova najava predsednika kosovskog parlamenta, kao i više drugih najava kosovskih zvaničnika u vezi sa zahtevima za osnivanje međunarodnog suda za zločine Srbije na Kosovu dolazi u danu kada prištinska Gazeta Express javlja na osnovu tvrdnji neimenovanih izvora u Specijalnom sudu da će Kancelarija specijalnog tužilaštva u Hagu podići optužnice protiv Veseljija, Tačija i brojnih drugih istaknutih političkih lidera na Kosovu, uključujući i Dauta Haradinaja.

Izvori Koha.net u kancelariji predsednika parlamenta Veseljija, rekli su da je pismo koje će se poslati prijateljskim zemljama u vezi sa izradom rezolucije koja priznaje Srbiju kao uzročnika zločina, najava za zahtev sačinjen pre nekoliko dana za osnivanje Međunarodnog tribunala za srpske zločine.

Takvu ideju kritikuju predstavnici civilnog društva, nazivajući je nerealnom i ocenjujući da se na taj način poigrava sa porodicama žrtava.

U međuvremenu, ambasada SAD i ambasada Velike Britanije su se oglasile povodom primera poricanja ratnih zločina, javlja Koha.

Ambasada SAD je saopštila da poricanje  zločina tokom kosovskog rata vređa sećanje na žrtve i podriva progres u građenju demokratskih, multietničkog društva.

Takođe, britanski ambasador, Rori O’Konel je rekao da svi znaju šta se desilo pre 20 godina na Kosovu, dodajući da svaka žrtva zaslužuje pravdu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.