Kosovski mediji: Beograd za 340 hiljada dolara kupio odluku Centralnoafričke Republike o povlačenju priznanja Kosova

FOTO: UN web TV

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Oko 340 hiljada dolara platila je Srbija kako bi kupila pismo kojim Centralnoafrička Republika povlači priznanje nezavisnosti Kosova. Ovaj skandal afričke diplomatije otkrio je afrički medij CNC, koji piše o tajnom sastanku ministarke spoljnih poslova Centralnoafričke Republike sa Dačićevim savetnikom sa nadimkom ’Vlad’ u Francuskoj.

Navodi se da je Vladimir ili ’Vlad’, Dačićev tajni emisar kojem je dat zadatak da u Africi lobira protiv Kosova, plaćajući zvaničnike koji su spremni da za veliki novac budu korumpirani, piše Gazeta Express.

Srpska diplomatija predvođena Ivicom Dačićem nastavlja divlju kampanju protiv nezavisnosti Republike Kosovo, tvrdeći da su različite države, uglavnom afričke, povukle priznanje o nezavisnosti.

Jula ove godine u Srbiji je predstavljen dokument kada je Dačić govorio da je Centralnoafrička Republika povukla odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Ali izgleda da je cela priča oko povlačenja ovog priznanja skandal u diplomatiji Centralnoafričke Republike, piše Gazeta Express.

Medij CNC iz centralne Afrike, nakon nekoliko istraživanja, otkrio je da se savetnik Ivice Dačića, poznat po nadimku ’Vlad’, sredinom jula susreo u Francuskoj sa ministarkom spoljnih poslova Centralnoafričke Republike, Silvijom Bajpo-Timon (Sylvie Baïpo-Temon).

Na ovom sastanku Dačićev savetnik je ponudio ministarki Centralnoafričke Republike iznos od 200 miliona centralnoafričkih franaka, što, kada se pretvori u dolare, ispada negde oko 340 hiljada američkih dolara – u zamenu za pismo o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, piše Gazeta Express.

Odmah nakon ovog susreta se u srpskim medijima pojavio ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, sa pismom u ruci o povlačenju priznanja Republike Kosovo, dok se u međuvremenu, kako navode, ministarka Centralnoafričke Republike, 24. jula tajno vratila u svoju državu, a nakon susreta koji je imala sa Dačićevim savetnikom, koji je, objašnjavaju, određen za tajne misije Srbije u Africi.

Kako piše CNC, činjenica koja sve buni jeste ta, da ni premijera, kao ni predsednika, ministarka spoljnih poslova nije konsultovala o odluci o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, koju afrički medij naziva lično njenom.

U međuvremenu se kaže da su u ovim dogovorima obuhvaćeni i Rusija i ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, koji je odlučio da podrži ministarku Silviju Bajpo-Timon, vršeći pritisak na vladu Centralnoafričke Republike da se složi sa navodima u pismu kojim se povlači priznanje o nezavisnosti Republike Kosovo.

Međutim, ovo nije jedini skandal u kojem je učestvovala afrička ministarka. CNC u ovom istraživanju skandala diplomatije Centralnoafričke Republike piše da je ministarka spoljnih poslova obuhvaćena i drugim različitim koruptivnim aferama.

Takođe se dodaje da je afrička ministarka na nezakonit način članovima svoje porodice pribavila falsifikovane diplomatske pasoše.

Svi ovi skandali afričke diplomatije, kako ovaj medij navodi, potresaju vladu premijera Centralnoafričke Republike Firmina Ngrebada.

Pročitajte još:

MSP Kosova se ipak oglasilo: Diplomatske note izdate uz mito, odbačene naknadno

Dačić: Togo 15. zemlja koja je povukla priznanje Kosova, nastavljamo dok ne shvate da moraju da idu na kompromis

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.