Gaši o Specijalnom sudu: Optužnice su podignute, ne može se govoriti o imenima

Tom Gaši
FOTO: Gracanicaonline

„Optužnice protiv pripadnika nekadašnje OVK su podignute još pre nekoliko meseci, to nije nikakva tajna, i za sada se zna da su podignute najmanje dve, ali se o imenima u ovom trenutku nikako ne može govoriti, jer to nije zakonski“, rekao je u razgovoru za Jutarnji program RTK2 advokat Tom Gaši. Sa druge strane, kako je preneo Tanjug, iz Specijalnog suda nema ovakve potvrde, zbog toga što „sadržaj optužnica ostaje poverljiv sve dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak“.

Gaši napominje da Specijalni sud u Hagu ima svoje jasne procedure i zakonske okvire koji se moraju poštovati i da bi sve drugo bilo u sferi nagađanja.

„Sve je sada u rukama tužioca, i ako on proceni da ima dovoljno dokaza za suđenje sve će biti objavljeno, pa i njihova imena. Ako neko im privatno aludira na neka imena bivših pripadnika OVK to nije zakonski i to niko ne može da zna osim tužioca i sudija“.

Dodaje da zbog novonastale situacije oko koronavirusa, imena neće biti skorije objavljena, jer je i rad suda u Hagu usporen.

„Nije ni normalno da neko bude optužen i da to sazna, a da ne može da se brani“, rekao je Gaši.

Osvrćući se na proces suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića koje je zbog epidemije koronavirusa odloženo 16. marta, Gaši, koji je inače advokat jednog od optuženih – Radeta Basare, smatra da će odmah po početku rada suda taj proces biti nastavljen.

„Ja sam advokat optuženog Radeta Basare, koji je u pritvoru više od šest meseci i ja mislim da to nije normalno, nije ni zakonski da se drži u pritvoru, pošto u optužnici nema nikakvih konkretnih dokaza čime je on doprineo tzv. kriminalnoj grupi koja je učestvovala u ubistvu Olivera Ivanovića. Moraćemo da sačekamo sigurno još par nedelja, ali pošto je pritvorski predmet sigurno će biti jedan od prvih koji će ući u proces, čim se ova situacija normalizuje“, rekao je Gaši za RTK2.

Sadržaj optužnica ostaje poverljiv sve do potvrde sudije za prethodni postupak

Iz Specijalnog suda su u međuvremenu podsetili da je predsednica ovog suda, u februaru odredila sudiju za prethodni postupak koji će ispitati optužnice podnete od strane specijalizovanog tužioca, dodajući da sadržaj optužnica ostaje poverljiv sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak, preneo je Tanjug.

Na ovom sudiji je da utvrdi na osnovu priloženog dokaznog materijala uz optužnicu da li u vezi sa osumnjičenim postoji dobro utemeljenja sumnja.

U trenutku kada sudija za prethodni pokušaj bude potvrdio optužnicu osumnjičeno lice dobija novi status – optuženi, kada će ujedno optužnica biti javna, saopšteno je prethodno iz Specijalizovanih veća.

Specijalni tužilac obavestio predsednicu suda o nameri da podigne optužnice

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.